HemNyheterPolitikUSA skärper Kina-relaterade halvledarrestriktioner

USA skärper Kina-relaterade halvledarrestriktioner

Biden-administrationen inför de striktaste exportförbuden för halvledarutrustning och verktyg hittills.

USA har infört nya, än striktare, restriktioner för export av halvledarutrustning tillverkad i landet. Där tidigare restriktioner fokuserat på att begränsa export av avancerade beräkningskort med kapacitet att simulera artificiell intelligens, exempelvis Nvidias och AMD:s mest framstående enterprise-produkter, utökar Biden-administrationen nu åtgärderna till att innefatta utrustning för tillverkning av kort sagt alla moderna kretsar.

Amerikanska bolag får under det nya regelverket inte sälja utrustning med vilka beräkningskretsar mindre än 14 nanometer, DRAM-minneskretsar om mindre än 18 nanometer eller NAND-kretsar med 28 lager eller fler kan framställas. De nya exportförbuden resulterade i en global nedgång av halvledaraktier, där framför allt ett kinesiskt halvledarindex backade sju procent på beskedet.

Trots att tillgången till utrustning och verktyg stryps ser USA inte ut att ta till möjligheten att vägra Kina tillgång till modern teknik tillverkad med hjälp av amerikanska patent – vilka inkluderar snart sagt samtliga halvledare i produktion idag. På dessa grunder har nederländska ASML tidigare förbjudits leverera EUV-litografimaskiner till Kina, trots att bolaget inte är amerikanskt.

Istället väntas de två sydkoreanska ledande minnestillverkarna Samsung och SK Hynix fortsätta sin försäljning som brukligt – trots att Kinas bästa chans att kommersialisera globalt gångbara produkter bedöms vara inom minnesprodukter. Hit hör framförallt bolagen YMTC (Yangtze Memory Technologies) och CXMT (Changxin Memory Technologies), varav den förstnämnda redan förser Apple med minne i kinesiska produkter.

Utöver embargon på utrustning och teknik från amerikanska bolag infördes också tydligare restriktioner gällande beräkningskretsar ämnade för superdatorer. Definitionen av superdator är hårdvara som är kapabel till beräkningskraft över 100 petaflop på en yta om 6 400 kvadratfot, eller cirka 595 kvadratmeter. Dessa förtydliganden kan ses som restriktioner i samma anda som de Nvidia och AMD utsatts för under september månad.

AMD meddelade ursprungligen att ett exportförbud av AI-acceleratorer till Kina ”inte kommer ha nämnvärd inverkan” på bolagets affärer. Nvidia å sin sida svarade med expressproduktion för att hinna leverera kretsar innan embargot trädde i kraft, sannolikt för att kunna leverera till kinesiska storbolag med big data-ambitioner likt Tencent och Alibaba.

This will set the Chinese back years

– Jim Lewis, teknik- och cybersäkerhetsexpert vid Center for Strategic and International Studies (CSIS)

Målet, från amerikansk sida, är att skärpa tidigare initiativ utformade initiativ och restriktioner för att förhindra att Kina utvecklar storskalig avancerad kretstillverkning. Exakt hur väl det hela faller ut återstår att se, då kinesiska SMIC redan rapporterats vara på målsnöret med produktion på 7 nanometer.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också