HemNyheterAffärerWestern Digital och Kioxia mot sammanslagning i augusti

Western Digital och Kioxia mot sammanslagning i augusti

De grova penseldragen för det sammanslagna bolaget är på plats och ett slutgiltigt avtal ser ut att vara blott veckor bort.

Två av världens största tillverkare av NAND-lagringsminne återupptog under året samtalen om en sammanslagning, detta efter att liknande diskussioner strandat 2021. Den rådande krisen på minnesmarknaden med priser – och tillhörande mål gällande omsättning samt resultat – i fritt fall ska ha satt eld under baken på parterna, vars sammanslagning rapporteras vara i mål inom en snar framtid.

Bakom uppgifterna står Bloomberg, som med hänvisning till källor gör gällande att Western Digital och Kioxia har siktet inställt på ett avtal om sammanslagning klart i augusti. Klart står redan hur det sammanslagna bolaget ska formeras, där amerikanska Western Digital knoppar av sin NAND-verksamhet och slår ihop denna med japanska Kioxia. Vidare ska Western Digitals aktieägare äga en andel om ”något mer än 50 procent” av det nya bolaget.

Samtidigt som Western Digitals ägare ska inneha en majoritet av det sammanslagna bolaget är det Kioxias nuvarande chefer som ska driva verksamheten, med tillägget att Western Digitals chefer ”också ska vara involverade”. Vidare ska bolaget listas på New York-börsen Nasdaq och på sikt övergå till en listning på Tokyo-börsen, och finansieringen för affären ska redan vara på plats.

Samtidigt som rapporten talar om långt gångna samtal och vad som redan tycks vara ett detaljrikt utkast betonar uppgiftslämnarna att ett slutgiltigt avtal ännu inte nåtts. Medan målet är att vara i hamn under augusti månad kan detta skjutas fram och det är också möjligt att det blir en repris på 2021 års försök till fusion, där diskussionerna om en sammanslagning havererade.

Ett bolag som slår ihop Kioxia med Western Digitals NAND-verksamhet skulle bli en kraft att räkna med på marknaden. Samsung som länge varit i topp räknat i marknadsandelar låg under första kvartalet 2023 på 34 procent, enligt siffror från Trendforce. Kioxia på sin andra plats hade 21,5 procent av marknaden och fyran Western Digital 15,2 procent – tillsammans 36,7 procent. Den närmast sensationella situationen med en aktör större än Samsung på en del av minnesmarknaden kan i sig bli ett problem.

I rapporter om den möjliga fusionen nämns inte världens konkurrensmyndigheter som ska godkänna affären alls. Förutom att Western Digital och Kioxia tillsammans skulle bilda världens största tillverkare av NAND-minne skulle även marknaden konsolideras ytterligare och antalet (relevanta) aktörer krympa från dagens fem till fyra. Situationen skulle då efterlikna DRAM-marknaden där Samsung, SK Hynix och Micron tillsammans dominerar, för att inte tala om hårddiskmarknaden där Seagate, Western Digital och Toshiba står helt ensamma.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också