HemNyheterPolitikSynopsys anklagas för att ha licensierat EDA-mjukvara till Huawei

Synopsys anklagas för att ha licensierat EDA-mjukvara till Huawei

Genom ett dotterbolag ska Synopsys ha gått emot USA:s handelsrestriktioner, som förbjuder licensiering av amerikansk teknik till Huawei.

Electronic Design Automation (EDA), ofta betecknat som Electronic Computer-Aided Design (ECAD), är mjukvaruverktyg som användas i arbetsflöden (eng. design flow) för att designa och analysera såväl mönsterkort som kretsar. EDA-mjukvara har under lång tid varit helt nödvändig för att designa chip, där antalet transistorer räknas i miljarder – och ledande bolag på området är amerikanska Cadence och Synopsys.

Nu rapporterar Bloomberg att USA:s handelsdepartement inlett en granskning av Synopsys, som anklagas för att olovligen tillhandahållet EDA-verktyg till Hisilicon. Hisilicon är ett dotterbolag till Huawei och utvecklar systemkretsar (SoC) för telefoner, modemchip och serverprocessorer. Praktiskt taget samtliga lösningar tillverkas sedan ett par år tillbaka hos Kinas största kontraktstillverkare Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Som en del i USA:s handelsblockad mot Kina kom kinesiska telekombolag under lupp, då inte minst Huawei som sedan maj 2019 inte får ta del av teknik utvecklad i USA. Det innebär bland annat att Huawei i sina Android-telefoner inte får använda Googles tjänster och att tillverkning inte får förläggas hos Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – eller ta del av EDA-verktyg från exempelvis Synopsys.

Granskningen uppges vara till följd av att Synopsys har frånsett svartlistningen av Huawei och Hisilicon genom att tillhandahålla dem EDA-verktyg genom ett dotterbolag. Verktygen ska därefter ha använts för att utveckla kretsar som tillverkas hos SMIC, som också är föremål för handelsrestriktioner om än i mer begränsad omfattning.

Synopsys har däremot av USA:s handelsdepartement tillåtits licensera EDA-verktyg till SMIC för dess 14-nanometersprocess, dess mest avancerade idag, men inte för halvledare på 10 nanometer eller bättre. Ur avseendet SMIC kan Synopsys således antas inte ha begått några fel.

Synopsys har öppet medgett att de är föremål för en utredning av USA:s handelsdepartement, men nekar till anklagelser om att de brutit mot gällande handelsrestriktioner.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också