HemNyheterPolitikSydkorea kritiskt till USA:s CHIPS Act-krav

Sydkorea kritiskt till USA:s CHIPS Act-krav

Villkor om att lämna ut affärshemlighet får Samsung och SK Hynix med Sydkoreas president i spetsen att se rött.

I början av våren sjösatte USA CHIPS and Science Act, det som ursprungligen var känt som CHIPS Act, för att genom subventioner och skattelättnader stärka inhemsk halvledarindustri. Den efterlängtade rättsakten har dock mött kritik från potentiella mottagare, som menar att de krav och villkor som ställs är för långtgående.

Den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol gjorde under torsdagen gällande att de inhemska jättarna Samsung och SK Hynix inte är förtjusta över villkoren för CHIPS and Science Act. Bolagen oroas framförallt av att de tvingas dela med sig av vad de beskriver som affärshemligheter, däribland fabrikskapacitet, utnyttjandegrad, estimat på yield och listpriser för tillverkning, som ska redovisas in i minsta detalj och skulle kunna leta sig ut i orätta händer – konkurrenter.

Sedan tidigare har även TSMC:s styrelseordförande Mark Liu uttryck missnöje kring CHIPS and Science Act, där vissa villkor anses ”oacceptabla”. Enligt honom pågår samtal med den amerikanska regeringen om att göra justeringar för att kunna ta del av subventioner – och göra ytterligare investeringar i landet – utan några negativa effekter.

All of this is confidential information. The most important thing in chips is cost structure. Experts will be able to tell our strategy at a glance.

– Icke namngiven källa i kommentar till Reuters

Förutom att dela med sig av känslig information vill USA att subventionerna kommer landets skattebetalare till dels. Företag som söker stöd över 150 miljoner USD ska se till att arbetskraften har tillgång till saker likt överkomliga förskolor, men ”desto värre” är att statliga medel inte får användas för aktieåterköp. Samsung och SK Hynix med den sydkoreanska presidenten i spetsen är även kritiska till att de ska dela med sig av potentiella övervinster till den amerikanska staten, övervinster som då möjliggjorts till följd av de subventioner den senare tillhandahållit.

USA:s handelsdepartement har bemött kritiken med att de kommer skydda affärshemligheter och att krav på att dela övervinster endast kommer ske när projektet som tagit del av CHIPS Act-medel vida överstiger beräknat kassaflöde.

Samtidigt som kritik haglar mot CHIPS and Science Act har Sydkorea nyligen drivit igenom en ny lag som utökar redan existerande skattelättnader i nationellt strategiskt viktiga industrier, däribland halvledare. Stora företag likt Samsung och SK Hynix kan numera få en skattereduktion upp till 15 procent, en ökning från tidigare nivån 8 procent. Det här är en lägre nivå än de 20 procent den konservativa presidenten Yoon Suk-yeol var ute efter, men fick bakläxa på av landets nationalförsamling där liberala Democratic Party of Korea har en majoritet. För små- och medelstora företag handlar det om en betydligt större ökning från 16 till 25 procent, ned från de 30 procent som först låg på bordet.

Att Sydkorea utökar sina skattelättnader ska ses som ett svar på USA:s CHIPS and Science Act och andra initiativ likt EU:s CHIPS Act, för att försöka behålla investeringar i landet. Det har blivit tydligt det senaste året att subventioner spelar roll för var företag väljer att förlägga sina fabriker. Det tydligaste exemplet är Intel som försöker spela ut USA och EU mot varandra, medan TSMC tycks stå i valet och kvalet mellan att bygga sin första EU-fabrik i Tyskland eller istället vända sig till Singapore som uppges ha kommit med ett lukrativt motbud.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också