HemNyheterAffärerTSMC kan byta Tyskland mot Singapore

TSMC kan byta Tyskland mot Singapore

När TSMC överväger skjuta sina EU-planer på framtiden kliver Singapore in med ett mer lukrativt erbjudande.

Efter månader av allt mer trovärdiga rapporter om en EU-etablering för TSMC är det senaste budet att kretstillverkaren skjutit projektet på framtiden. Fabriken ska enligt uppgift ha varit ämnad tillverkning på 28 nanometer och EU:s inhemska fordonsindustri, men det faktum att aktörer som Infineon, Renesas, Texas Instruments, Globalfoundries och många fler bygger ut för ändamålet ska ha gjort satsningen mindre gynnsam.

Nu rapporterar taiwanesiska Commercial Times att uppvaktning från Singapore kan ha ett finger i spelet. Den rika stadsstaten i Sydostasien ska enligt uppgifterna locka TSMC att etablera en fabrik i landet för tillverkning på kiselskivor om 300 millimeter och erbjuda större subventioner samt skattelättnader än EU, bland annat på vatten och energi.

TSMC har valt att inte ge en direkt kommentar på uppgifterna som rör Singapore, utan har istället svarat med att de fortfarande överväger en etablering i Europa ämnad fordonsindustrin. Huruvida detta blir av beror dock helt på vilket stöd för för av såväl unionen som den lokala regering fabriken är tänkt att förläggas i, där allt pekar mot att det är Tyskland som är aktuellt.

Under den pågående halvledaryran har Singapore knappt varit på tapeten, detta trots att det är en sedan länge stark nation på den fronten. Landet är hem åt över 15 fabriker från bland andra Micron, UMC, STMicroelectronics och Globalfoundries och TSMC har därtill redan en fabrik tillsammans med NXP Semiconductor, vilka samäger fabriken genom samriskföretaget System on Silicon Manufacturing (SSMC).

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också