HemNyheterTillverkningTSMC överväger skjuta Europa-fabrik på framtiden

TSMC överväger skjuta Europa-fabrik på framtiden

Lättad kretsbrist och konkurrens på fordonsfronten ska vara två skäl till att TSMC överväger slå EU:s dröm i kras.

Allt mer pekar mot att staden Dresden i tyska delstaten Sachsen-Anhalt blir epicentrum för EU:s stora satsning på halvledare. På plats finns sedan tidigare Globalfoundries, Bosch och Infineon, varav den senare nyligen gick ut med att de ska bygga en ny fabrik för fem miljarder euro utanför staden. Kanske mest anmärkningsvärt är uppgifter om att även TSMC planerar etablera sig där.

Nu rapporteras att TSMC överväger senarelägga sin Europa-etablering med två år till 2025, vilket om det stämmer är ett tvärt kast jämfört mot de 2023-planer det hittills talats om. Att TSMC kan skjuta projektet på framtiden tillskrivs att kretsbristen i fordonsindustrin inte längre är lika stor och att halvledarindustrin är inne i en cykel av korrektion. Förutom att tillgången på halvledare överlag lättat ska ytterligare en anledning vara konkurrens från Infineon, Renesas, Texas Instruments och Globalfoundries, för att nämna några av många, bygger ut kapaciteten för ändamålet.

TSMC må vara världens i särklass största tillverkare av chip, men den styrkepositionen är långtifrån lika självklar vad gäller kretsar för fordonsbranschen. De skulle således dels behöva etablera leveranskedjor i en region de aldrig verkat i tidigare och dels behöva slåss med en uppsjö av rutinerade konkurrenter, vilket säger sig självt inte är lika lönsamt som att expandera verksamheten på annat håll.

Huruvida uppgifterna stämmer och om TSMC ens hade för avsikt att bryta ny mark i Europa 2023 är det svårt att sia om. Vad som däremot kan konstateras med säkerhet är att TSMC har ögonen på Europa. Inte minst bekräftade TSMC så mycket i samband med bolagets senaste kvartalsrapport och de många obekräftade rapporter som florerat härrör från flera av varandra oberoende medier. Ingen rök utan eld, för att ta ett idiom.

Detta skulle innebära ett hårt slag mot EU, vars dröm är att locka till sig de tre stora – Intel, TSMC och Samsung. Hittills har endast Intel nappat och utan egentlig konkurrens från de andra giganterna drar Intel åt svångremmen kring EU:s Chips Act och medlemsländerna, för att de ska stå för en betydande del av notan för bolagets storslagna planer för regionen.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också