HemNyheterHalvledareSpanien planerar investera 11 miljarder euro i kretstillverkning

Spanien planerar investera 11 miljarder euro i kretstillverkning

Med 11 miljarder från EU:s återhämtningspaket vill premiärminister Pedro Sánchez sätta Spanien i förarsätet vad gäller investeringar i halvledare.

USA och EU kraftsamlar för att ”flytta hem” tillverkningen av halvledare, detta i syfte att minska beroendet av Asien där en betydande majoritet av världens chip tillverkas. Från USA ska 52 miljarder USD öronmärkas för ändamålet i vad som kallas CHIPS for America Act och för EU:s dito European Chips Act handlar det om 43 miljarder euro.

Inom EU stannar inte investeringarna inom ramarna för European Chips Act, utan enskilda nationer gör egna satsningar i syfte att locka de stora kretsjättarnas gunst. Under det ekonomiska forumet Wake Up Spain i Madrid går ingen mindre än Spaniens premiärminister, Pedro Sánchez, ut med att regeringen planerar investera 11 miljarder euro i syfte att främja och locka till sig inhemsk tillverkning av chip.

We want Spain to be at the forefront of industrial and technological progress and semiconductors are of global geostrategic importance. This ambitious project to bring major investments to semiconductors and related technology will be key to reaching strategic autonomy at the European level.

Pedro Sánchez, spaniens premiärminister

De öronmärkta pengarna ska till stor del komma från EU:s återhämtningspaket Next Generation EU (NGEU), där 750 miljarder euro ska fördelas mellan samtliga 27 medlemsländer i syfte att återstarta ekonomin efter (den än idag pågående) coronapandemin. Spanien har redan tagit del av 19 miljarder euro av återhämtningspaketet.

Europakommissionen har ännu inte godkänt Spaniens planer om att använda 11 miljarder euro av återhämtningspaketet till halvledare, men Pedro Sánchez menar att ett godkännande kommer ”inom kort”. Exakt hur medlen ska användas är i nuläget inte känt och det finns inga uppgifter om några aktörer är intresserade av att ta del av den spanska regeringens paket, som om det godkänns blir ett av de största från ett enskilt land inom den europeiska unionen.

Ett annat EU-land som gått fram med egna medel i syfte att främja inhemsk kretstillverkning är Italien, som för ändamålet öronmärkt 4 miljarder euro.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också