Rapporterna haglade tätt kring Intels fabriksplaner i Europa häromveckan, där företaget efter långa förhandlingar nådde en överenskommelse med tyska regeringen och därtill bjöd på en överraskning i Polen. Intel gör även en storsatsning i Israel, som i halvledarkontext anses ingå i Europa-sfären. Av allt att döma är även TSMC på väg att sätta spaden i europeisk mark.
När Europa vill bygga ut sin inhemska kapacitet lyser den tredje giganten med sin frånvaro – Samsung. Bland det fåtal rykten som över huvud taget florerat om Samsungs potentiella etablering inom EU:s gränser kom under hösten 2022 då bolagets division för finansiella tjänster uppmande sina halvledarkollegor att etablera sig i regionen. Att inget hänt trots det menar Digitimes beror på att Samsung aktivt valt att ”vänta och se” hur situationen, ekosystemet och marknaden, för halvledarindustrin utvecklas i regionen.
Enligt rapporten har flera EU-länder försökt charma Samsung att komma till just deras land, men utan framgång. En av dessa är Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, som under ett besök till Sydkorea i november 2022 uppges ha träffat Samsungs styrelseordförande Lee Jae-yong och uttryckligen bett företaget att bygga en kretsfabrik i Spanien.
Företaget självt ska ha besökt flertalet europeiska länder, varav Tyskland, Schweiz och Nederländerna nämns vid namn, för att dels utvärdera företagsklimatet och dels undersöka möjligheterna för att etablera kretstillverkning. Samsungs slutsats hittills ska vara att Europa i dagsläget inte har några bra förutsättningar för spjutspetstillverkning, men att det däremot finns expertis inom verktyg och talang. Sagda talang är dock dyrare än i andra regioner och samtidigt anses kostnaderna för att köpa mark vara för höga.
Utöver åsikter kring företagsklimat och kostnader ska Samsung ställa sig tveksamma till den potentiella kundstocken i regionen. I dagsläget kontraktstillverkar Samsung till stor del åt kunder i USA och Kina medan dess andra ben, minnesverksamheten, lutar tungt mot Kina som står för hälften av världens alla telefoner. Inom Europa består kunderna främst av kunder inom fordonsindustrin som förvisso är mycket lönsam, men där har Samsung idag låg närvaro.
Ett potentiell hinder för en Europa-etablering kan vara just Samsungs passivitet, vilket kan vara resultatet av senfärdighet. Som bekant storsatsar Intel i Europa och planerar bygga upp ett så nära komplett ekosystem man kan komma på en globaliserad marknad, och det mesta pekar mot att TSMC också är på väg hit. Som trea på bollen skulle Samsung möta hårt motstånd.
Att de två ärkerivalerna hinner före behöver dock inte enbart vara till nackdel. I detta nu rustar Europa upp för att bli en halvledarregion att räkna med, och med detta följer stärkta ekosystem och leveranskedjor. Samsung skulle med andra ord slippa bryta ny mark på alla plan och låta Intel, TSMC och sedan tidigare etablerade aktörer i EU-regionen kratta manegen för framtida faciliteter.
Att Samsung i nuläget inte har något vidare intresse för Europa betyder knappast att de inte satsar. Under maj 2022 framgick att bolaget planerade investera 355 miljarder USD över en femårsperiod – motsvarande 3 800 miljarder kronor – på områdena halvledare och bioteknik. En stor del av dessa investeringar ska göras i Sydkorea, men även USA får en del av kakan. Över en 20-årsperiod talar Samsung om investeringar om 200 miljarder USD i USA, vilket ska resultera i 11 nya fabriker.