HemNyheterTillverkningSamsung tvingar TSMC till större kapitalinvesteringar

Samsung tvingar TSMC till större kapitalinvesteringar

Trots sjunkande orderingångar känner sig TSMC nödgad att fortsätta investera i rekordtakt, i syfte att mota Samsungs potentiella framfart.

I spåren av coronapandemin och bristen på halvledare investeras det som aldrig förr i nya fabriker för tillverkning av kretsar. Mer nutida effekter som hög inflation och kriget i Ukraina har ändrat dagordningen, och nu skönjas istället lägre orderingångar hos kontraktstillverkare av kretsar. Som svar på detta har flera stora aktörer valt att skala ned sina ambitioner.

En som drabbas märkbart är TSMC, vars storkunder som AMD, Nvidia, Intel och många fler räknar med sjunkande försäljning på konsumentsidan och därför har minskat antalet order hos kontraktstillverkaren. Trots detta syns inga tecken på att kontraktstillverkaren är på väg att trappa ned sina kapitalinvesteringar, som under perioden 2022–2024 ska uppgå till åtminstone 100 miljarder USD. En bidragande faktor till att TSMC inte lättar på gasen är Samsung, rapporterar taiwanesiska United Daily News.

Den sydkoreanska jätten Samsung storsatsar på såväl ny tillverkningsteknik som att expandera kapaciteten på äldre noder, i syfte att locka kunder. Idag har Samsung i egenskap av kontraktstillverkare av kretsar dryga 100 kunder och det är en siffra de hoppas öka till åtminstone 300 år 2026. För att nå dit planerar bolaget investera hela 355 miljarder USD på områdena halvledare och bioteknik över de kommande fem åren.

Att Samsung ökar sina ambitioner och tillverkningskapacitet drastiskt ska göra att TSMC inte vill lätta på gasen. Enbart i år beräknas TSMC ha lagt närmare 40 miljarder USD på nya fabriker, en siffra som spås stiga under 2023. Värd att nämna är även Intel, som har för ambition att bli den tredje kontraktstillverkaren som kan erbjuda spjutspetsteknik. Följaktligen skjuter de till tiotals miljarder, men ser även till att krama det mesta ur såväl den amerikanska regeringens program CHIPS and Science Act som den europeiska unionen genom dess Chips Act.

En stor del av de båda asiatiska parternas utbyggnation handlar om att rusta upp för framtida tillverkningstekniker. Till 2025 väntas båda introducera sina respektive 2-nanometerstekniker, vilka kommer kräva nya fabriker och nya litografiska verktyg i framkant med EUV-strålning. Därtill har duon gått ut med att forskning om nästa steg, 1,4 nanometer, är i full gång. Om allt går som det ska kommer tekniken tas i bruk runt år 2028 av båda läger.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också