HemNyheterTillverkningKioxia kapar tillverkningen av NAND-minne med 30 procent

Kioxia kapar tillverkningen av NAND-minne med 30 procent

Sjunkande efterfrågan får Kioxia och Western Digital att dra i handbromsen gällande produktion av NAND-minne.

Oreda i leverantörsleden och hög efterfrågan har gjort att halvledarindustrin kunnat tälja guld, då oavsett om man är en kontraktstillverkare likt TSMC och Samsung eller säljer färdigpaketerade lösningar. Nu pekar alltmer mot ett trendbrott, där en nedgång är att skönja betydligt tidigare än marknadsbedömare trott.

Som konsekvens av detta väljer minnestillverkaren Kioxia, tidigare en del av Toshiba, att minska sin flashminnesproduktion av NAND-typ med hela 30 procent i fabrikerna i Yokkaichi och Kitakami, Japan. Medan Kioxia samägs av Toshiba och investmentbolaget Bain Capital samägs de båda fabrikerna i sin tur tillsammans med lagringsjätten Western Digital, ett bolag historiskt bäst känt för mekanisk hårddisklagring.

Sjunkande efterfrågan på minneskretsar tillskrivs en generell nedgång i försäljningen av elektronik, oavsett sektor. Beskedet kommer kort efter liknande utfästelser från Micron, som på kort sikt valt att minska kapitalinvesteringar i framtida tillverkningskapacitet. Med ett öga på framtiden har bolaget däremot nyligen gått ut med att de planerar investera hela 100 miljarder USD i delstaten New York, men det är över en 20 års period.

Kioxia och Micron är inte de enda av alla halvledartillverkare att dra i handbromsen, efter att ha varit beredda att ösa pengar på mer kapacitet. I början av september gick SK Hynix ut med att de ska bygga ut sin fabrik i sydkoreanska Cheongju, istället för att bygga en helt ny som tidigare var planerat. Påbyggnationen av fabriken M15 får namnet M15X, medan tidigare planerade M17X skjuts på framtiden.

Samtidigt som Micron, SK Hynix och Toshiba med Western Digital talar om antingen minskad produktion eller ändring i kommande investeringar har marknadsledaren Samsung inte flaggat för något liknande. Vad detta innebär återstår att se, men det är inte omöjligt att Samsung likt tidigare marknadsnedgångar håller i gasen och tar chansen att knipa marknadsandelar även om det kommer på bekostnad av sjunkande marginaler.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också