HemNyheterTillverkningMicron tillkännager investeringar på upp till 100 miljarder USD

Micron tillkännager investeringar på upp till 100 miljarder USD

Byggnation av ny minnesfabrik i delstaten New York inleds 2024.

Den amerikanska minnestillverkaren Micron har tillkännagivit planer att investera 100 miljarder dollar över de kommande 20 åren. Till satsningarna hör skapandet av USA:s ”största faciliteter för tillverkning av halvledare någonsin”, där delstaten New York och orten Clay står i fokus.

Enligt Microns pressmeddelande kan faciliteterna på sikt komma att byggas ut till att omfatta en renrumsyta om hela 223 000 kvadratmeter (2,4 miljoner kvadratfot) och uppges skapa upp till 50 000 jobb i delstaten – varav 9 000 kommer vara hos Micron själva. Bolagets nya megafab ämnar att öka amerikansk produktion – i linje med CHIPS and Science Act.

Den helt nya fabriken kommer komplementera Microns faciliteter i Boise, Idaho, där bolaget så sent som i mitten av september utlovade investeringar om 15 miljarder dollar. Utöver dessa lovar nu Micron investeringar om ytterligare 20 miljarder dollar i Clay, en summa som i pressmeddelandet kallas ”den största privata investeringen i delstatens historia”.

Att Clay blir skådeplatsen har förutom CHIPS and Science Act också att göra med subventioner och infrastrukturassistans på delstatsnivå. Närheten till halvledarforskningscentrat Albany Nanotech Complex såvål som U.S. Air Force Research Laboratory lyfts fram som potentiella partner – och så även de 5,5 miljarder USD Micron tilldelas i stöd över de kommande 20 åren.

Likt SK Hynix ser Micron också ett ökat behov av minne med start år 2025 – dock utan att specificera exakt tillverkningsstart i den nya fabriken. Istället uppger det amerikanska bolaget att markarbete inleds under 2023, med byggstart år 2024.

KällaMicron
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också