HemNyheterTillverkningSamsung manar sin halvledardivision att etablera sig i Europa

Samsung manar sin halvledardivision att etablera sig i Europa

Samsung Securities vill se tillverkning för den europeiska bilindustrin, i Europa.

En tidigare sällan skådad expansion av tillverkningskapaciteten av halvledare är i full sving till följd av pandemin. Framför allt satsar EU och USA på att ”ta hem” tillverkningen från Asien med hjälp av styrmedel för att minimera riskerna med att ha all avancerad tillverkning i öst. Satsningarna har burit frukt ur både nordamerikansk som europeisk synvinkel, där bland andra Intel, Micron, STMicroelectronics och Globalfoundries utannonserat stora satsningar.

Världens två största halvledartillverkare, koreanska Samsung och taiwanesiska TSMC, har på olika sätt visat ett svalt intresse för tillverkning i Europa. TSMC uppges dock nyligen ha besökt Tyskland för att utreda möjligheter för sina första faciliteter inom EU – och nu rapporteras Samsung inte vilja vara sämre.

It needs to build a factory in Europe, where a number of automakers and part makers are located.

– Samsung Securities

Sammobile rapporterar att Samsung Securities, bolagets division för finansiella tjänster, nu manar Samsung Semiconductor att bygga en fabrik i Europa för att möta bilindustrins behov i elektrifieringens tidevarv. Uppgifterna framkommer samtidigt som Samsung uppges vara i full färd med att stärka sitt utbud inom systemprocessorer (SoC) och kretsar för just bilindustrin.

Samsung utvecklar i dagsläget systemprocessorer in-house via bolaget System LSI och tillverkar dessa själva, men anlitar taiwanesiska kontraktstillverkare likt UMC för bildsensorer och drivkretsar för bildskärmar. Denna lista av taiwanesiska partner kan komma att i framtiden även inkludera tillverkarna Vanguard och Powerchip, medan ingen självklar partner för bilindustrin existerar under Samsungs paraply.

Det ska tydliggöras att det i nuläget inte finns någon konkret plan för Samsung att etablera sig i Europa – men EU:s Chips Act har redan lockat till sig Intel. Att TSMC och Samsung över huvud taget uppges överväga produktion inom unionen kan ses som en seger, då det var otänkbart så sent som några år sedan.

KällaSammobile
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också