HemNyheterHalvledareIntel planerar investera 4,6 miljarder USD i Polen

Intel planerar investera 4,6 miljarder USD i Polen

Den framtida faciliteten ska användas för att göra färdigtillverkade kiselskivor till färdiga slutprodukter.

Intel har lovat storinvestering i EU, men frågan om storleken på subventioner har fått tidigare utfästelser att vara mindre värda. På säljarens marknad är det högstbjudande som vinner och nu går Intel ut med att de gör en investering i Polen, som framgent kommer spela en central del i att skapa en komplett värdekedja för Intel och dess foundry-kunder.

Investeringen gäller en ny anläggning till ett värde om upp till 4,6 miljarder USD i utkanten av den polska staden Wrocław och dess syfte blir paketering och testning. Det är dit färdigproducerade kiselskivor ska skickas för att sedan beskäras till individuella kretsar och paketeras till färdiga slutprodukter för att därefter levereras till slutkund. Fabriken ska även kunna ta emot kiselskivor från andra Intel-fabriker och konkurrerande kontraktstillverkare, för att sedan kunna sammansätta även dessa till slutgiltiga produkter.

Poland is already home to Intel operations and is well positioned to work with Intel sites in Germany and Ireland. It is also very cost-competitive with other manufacturing locations globally and offers a great talent base that we are excited to help to grow. We’re grateful for the support from Poland as we work to grow the local semiconductor ecosystem and contribute to the EU’s goal of creating a more resilient and sustainable semiconductor supply chain.

Pat Gelsinger, VD på Intel

Valet av plats tillskrivs flera faktorer och Intel lyfter särskilt fram Polen som en bra plats geografiskt för att ta emot färdigproducerade kiselskivor från bolagets fabrik i Leixlip, Irland, och den planerade i Magdeburg, Tyskland, som ser ut att bli av. Inte minst tillskrivs det faktum att Intel redan är etablerade i Polen, där de har en anläggning för forskning och utveckling (FoU) med närmare 4 000 anställda i Gdańsk. Dessa arbetar till stor del med mjukvarulösningar för alltifrån molnet till datacenter, artificiell intelligens och trådlös teknik.

We are pleased that the largest greenfield investment in the history of Poland is being led by Intel, a Silicon Valley legend known for its innovation. Chips and semiconductors are critical technologies in the 21st century and we are excited to expand Poland’s role in the global semiconductor supply chain and help to establish the country as an economic trendsetter.

Mateusz Morawiecki, premiärminister i Polen

En inte obetydlig detalj är att Intels VD, Pat Gelsinger, under en presskonferens konstaterade att Polen ”var lite mer hungriga att vinna” anläggningen. Med andra ord har landets regering gett ett mer förmånligt erbjudande än andra potentiella EU-länder gällande subventioner och skattelättnader, men detaljer kring dessa framgår inte.

Att Intel begär allt större subventioner av EU för att etablera sig är en illa bevarad hemlighet och i en intervju med Reuters kommenterar företagets VD detta. I hans mening ber inte Intel om bidrag, utan om (global /reds. anm.) konkurrenskraft. Kravet på större subventioner från EU och medlemsländerna kommer enligt honom som direkt följd av högre kostnader för arbetskraft och material som blev högre än väntat, och tidigare har även Europas energipriser tillskrivits vara ett aber för Intel.

Intels befintliga och planerade faciliteter i världen, juni 2023

Polen-anläggningen väntas skapa runt 2 000 nya jobb på Intel och ytterligare flera tusen indirekt i regionen. Innan de kan sätta spaden i marken inväntas godkännande från Europakommissionen, men att det kollektiva EU med sina halvledarambitioner skulle sätta stopp för anläggningen ter sig föga troligt. Om allt går enligt plan ska anläggningen stå färdig till 2027, det vill säga ungefär samtidigt som Intels två första fabriker i tyska Magdeburg.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också