HemNyheterPolitikTyskland vägrar Intel mer stödpengar för Magdeburg-fabrik

Tyskland vägrar Intel mer stödpengar för Magdeburg-fabrik

Finansminister Christian Linder ger Intel ett tydligt besked – budgetutrymmet är uttömt. Koalitionspartnerna är dock inte med på tåget.

Intel vill att Tyskland ska skjuta till mer pengar för byggnationen av två fabriker i Magdeburg i delstaten Sachsen-Anhalt. Kostnaden för projektet som först var prognostiserat till 17 miljarder euro ska ha skenat till följd av bland annat högre priser för energi, byggnation och utrustning. Följaktligen gick Intel till den tyska federalregeringen och inledde en ”konstruktiv dialog” om att öka de statliga direktinvesteringarna från ursprungliga 6,8 till cirka 10 miljarder euro.

There is no more money available in the budget. We are trying to consolidate the budget right now, not expand it.

Christian Linder (FDP), Tysklands finansminister

I en intervju med Financial Times berättar Tysklands finansminister Christian Linder, partiledare för liberala Fria Demokratiska Partiet (FDP), att det saknas budgetutrymme för att tillmötesgå Intels krav. Uttalandet kommer i samband med att regeringskoalitionen Tysklands socialdemokratiska parti (SDP), De Gröna och FDP inför öppen ridå går tuffa budgetförhandlingar, där åsikterna går isär om hur landet ska krympa underskottet om 20 miljarder euro.

Hur definitivt uttalandet är går dock att ifrågasätta, då det här är en av många frågor som splittrar regeringen. Medan företagsvänliga FDP ”inte är ett stort fan av subventioner” är förbundskansler Olaf Scholz (SDP) och ministern för näringsliv och klimat Robert Habeck (De Gröna) öppna för att tillmötesgå Intel. Den ekonomiskt högaktiga Christian Linders svar på detta är att SDP och De Gröna är välkomna att redovisa för vilka andra budgetposter finansieringen ska tas ifrån.

Samtidigt som finansministern håller fast vid att det saknas budgetutrymme låter han meddela att regeringen har ”flera alternativ under övervägande”. En av de stora kostnadsökningarna för Intels planerade fabriker i Magdeburg är elkostnaderna och det spekuleras i att regeringen på ett eller annat sätt skulle kunna erbjuda lägre kostnader (som inte gör ett synbart avtryck i statsbudgeten för 2024 /reds. anm.).

Hur Intel ställer sig till att Tysklands finansminister smäller dörren i ansiktet på företaget återstår att se. När bolaget i mars gick ut och krävde mer statliga medel var det mellan raderna i hårda ordalag och hot om att lämna landet, eller mer korrekt att skrota planerna om en etablering i Magdeburg. Sannolikt är då att Intel skulle se sig om hos andra EU-länder, men en reell risk vore även att Intel gör en större reträtt från EU.

Intel har spelat ut EU och USA mot varandra, med hot om att etablera sig i den andra regionen om kraven om subventioner inte möts. Intels planerade projekt i EU ses som helt avgörande om unionen ska ha en chans att nå målet om att till 2030 öka sin marknadsandel på den globala halvledarmarknaden från dagens 10 till 20 procent – ett mål som av många bedömare redan ses som orealistiskt.

Processorjättens stora planer för Europa innefattar i nuläget Tyskland, Irland, Frankrike, Italien, Polen och Spanien, som alla ska fylla olika roller inom forskning, tillverkning och paketering av kretsar. Projektet i tyska Magdeburg är tänkt att bli navet för alltsammans med tillverkning av kretsar i spjutspetsen och förutom de två redan planerade fabrikerna som tillsammans ska utgöra en så kallad megafab förbereds platsen redan idag för att bana väg för fler Intel-faciliteter.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också