HemNyheterPolitikNederländerna och Indien går mot halvledarpartnerskap

Nederländerna och Indien går mot halvledarpartnerskap

De två länderna presenterar en färdplan för framtida halvledarsamarbete.

Nederländerna och den indiska halvledarintresseorganisationen India Electronics and Semiconductor Association (IESA) har presenterat ett ramverk för framtida samarbete inom halvledare vid namn Indo-Dutch Semiconductor Opportunities. Rapporten kommer efter att Indien presenterat en rad återupptagna halvledarsatsningar i Indien däribland samarbetet mellan Foxconn och HCL – och efter att Nederländerna och ASML praktiskt taget förbjudits exportera avancerad utrustning till Kina.

Indien och Nederländerna lyder sedan tidigare under den amerikanskledda halvledarpakt som syftar till att förvägra Kina avancerad inhemsk tillverkning på militära säkerhetsgrunder. Att Indien överhuvudtaget inkluderats, trots sin avsaknad av nämnvärd inhemsk halvledartillverkning kan tillskrivas faktumet att landet är en talangpool för övriga länder i pakten, Taiwan, Japan och i viss mån även Sydkorea.

Indiens position som världens mest befolkade land och faktumet att det landet generellt inte är speciellt vänligt inställt till Kina har sannolikt också spelat in i att det bjudits in i halvledarvärmen av USA. Just amerikanska bolag med minnestillverkaren Micron i spetsen var först ut med att tillkännage investeringar i Indien, medan elektroniktillverkaren Foxconn redan innan HCL-samarbetet diskuterat halvledardiskussion i landet med blandad framgång under en längre tid.

Att Indien och Nederländerna nu öppet talar om halvledarrelaterade samarbeten kan i praktiken tolkas som att Nederländernas största bidrag på halvledarscenen, litografimakaren ASML ges förtur att ta igen förlorade marknadsandelar i Kina på kommande satsningar i Indien. Att Indien i rapporten också sätter siffror på antalet halvledaringenjörer som landet väntas utbilda under de kommande fem åren, 85 000 individer, är heller inte en oviktig del i ekvationen.

The Indo-Dutch Semiconductor Opportunities Report is more than just a document; it is a roadmap for future collaboration between our countries. It underscores the commitment to harnessing the power of technology to solve complex challenges and to creating a world where progress and prosperity are accessible to all

– Marisa Gerards, Nederländernas ambassadör till Indien

Rapporten, likt mycket annat i de indiska halvledarsatsningarna, syftar till att skapa hopp – men Nederländernas ambassadör till Indien, Marisa Gerards, menar att den redan nu går att se som en färdplan för hur de två länderna ska samarbeta i framtiden. Om Indien lyckas skapa en halvledarsektor som länderna faktiskt kan samarbeta inom är ännu ovisst, då de senaste årens nyheter om positiva framsteg i Indien ofta efterföljts av bakslag.

Några som ställer sig skeptiska till Indiens potential inom halvledartillverkning är de taiwanesiska foundry-cheferna C.C. Wei, VD hos TSMC, och Frank Huang, ordförande vid Powerchip (PSMC). Huang och Powerchip är i högsta grad involverade i Tatas projekt i delstaten Gujarat, där bolaget står till buds med byggnation av själva faciliteten och tillverkningstekniken – utan att själva stå för kretstillverkningen. Enligt Digitimes går PSMC fram väldigt försiktigt i Indien trots sin externa konsultroll på grund av skepsis till att projektet överhuvudtaget kommer ros i hamn.

Wei och TSMC har å sin sida varit relativt högljudda i sin skepsis om att flytta tillverkning i Taiwan mer än nödvändigt. Bolagets amerikanska projekt i Arizona har inte förlöpt smärtfritt, medan tillverkningsgiganten funnit anbud från Japan och Tyskland tillräckligt lönsamma för att expandera dit för nischad tillverkning. Japan och Tyskland har däremot en stor fördel över Indien, menar Wei – faktumet att existerande värdekedjor för halvledare redan finns på plats. Som exempel nämner han också att TSMC har svårigheter att flytta produktion inrikes, från Hsinchu till Tainan, och att en flytt av avancerad produktion till USA därför är en svår nöt nog för bolaget.

Huruvida Indien kan bli en halvledarnation att räkna med svävar med andra ord i ovisshet – men om Wei och TSMC får rätt kommer det krävas ytterligare fem år av hårt arbete innan satsningarna når en mognadsgrad värd namnet.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också