HemNyheterHalvledareFoxconn drar sig ur chipsatsning i Indien

Foxconn drar sig ur chipsatsning i Indien

Ett halvledarprojekt värt närmare 20 miljarder dollar faller istället i händerna på gruvbolaget Vedanta.

Indiens ambitioner om att bli en aktör att räkna med på halvledarhimlen har fått sig en törn efter att Foxconn meddelat att bolaget dragit sig ur ett samriskbolag med indiska Vedanta. De två bolagen tecknade ifjol en avsiktsförklaring om att satsa $19,5 miljarder USD i produktion av halvledare och bildskärmspaneler i premiärminister Narendra Modis hemstat Gujarat.

Trots att Foxconn dragit sig ur satsningen står gruvbolaget Vedanta fast beslutna att ro projektet i hamn som ensam ägare av projektet. Den taiwanesiska elektroniktillverkarens sorti tillskrivs utdragna processer och oklarheter i hurdana subventioner den indiska staten kan erbjuda, samt när. Projektet är däremot ännu inte dött – enligt Reuters har Vedanta funnit ”andra partner för att upprätta Indiens första foundry” och ”fördubblar sina ansträngningar” på vägen mot målet.

This deal falling through is definitely a setback for the ‘Make in India’ push

– Neil Shah, VP of Research, Counterpoint Research

Till Reuters säger också analysfirman Counterpoint Researchs Neil Shah att Vedanta-Foxconn-haveriet är ett avbräck för de politiska krafter som försöker komma till skott med ”Made in India”-initiativet inom halvledare. Samme Shah noterar också att det havererade samarbetet inte framställer Vedanta i god dager och riskerar att ”höja ögonbryn och tvivel hos andra bolag” som kan tänkas intressera sig i halvledarprojekt i Indien.

Att allt inte var frid och fröjd i de indiska halvledarsatsningarna stod klart redan under juni månad, då Semi14 rapporterade om inte mindre än tre storprojekt som strandat. Utöver politiska oklarheter för Foxconns del ville Indien också blanda in STMicroelectronics teknik och få in bolaget som en investerare i projektet – något det europeiska bolaget visat svagt intresse för.

I nuläget är endast ett halvledarrelaterat projekt av rang godkänt, om än inte inlett. Det handlar om den amerikanska minnestillverkaren Micron, som fått klartecken för cirka halva notan av sin nya paketeringsanläggning värd 2,7 miljarder i Indien.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också