HemNyheterPolitikIndien godkänner Micron-plan värd 2,7 miljarder USD

Indien godkänner Micron-plan värd 2,7 miljarder USD

På uppmaning av Biden-administrationen kan fler amerikanska halvledarbolag komma att följa Microns exempel.

Minnestillverkaren Micron har haft en motig första hälft av 2023 som förutom extremlåga minnespriser också innefattat säljförbud för bolagets produkter i Kina. Nu tillkännages dock en ljusglimt för bolagets ambitioner, nämligen en ny anläggning i Indien för testande och paketering av chip värd 2,7 miljarder USD. Till Microns investeringar kommer även motsvarande 1,34 miljarder USD i statligt stöd från Indien, som inte vill stå tomhänt när Nordamerika och EU satsar på halvledartillverkning.

Rapporten kommer dagar innan den indiske premiärministern Narendra Modi väntas på statsbesök i Washington. Vita Huset uppges av Reuters också ha uppmanat amerikanska halvledarbolag att investera i Indien, sannolikt till följd att det senare landet tidigare i år anslöt sig som allierad till USA:s sida av handelskriget inom halvledare.

Trots framgångarna med att locka till sig Micron har Indiens planer att bygga upp en halvledarsektor gått trögt. Under månadsskiftet maj–juni stod inte mindre än tre stora potentiella projekt med namnkunniga investerare likt Tower Semiconductor, STMicroelectronics och Foxconn och stampade vatten. Det innebär att Microns paketeringsanläggning givetvis är en lättnad, men landet ropar inte hej ännu.

[The Micron deal] helps the vision but not in a phenomenal way because still the major part of puzzle lies in setting India as a semiconductor base.

– Källa i halvledarbranschen till Reuters

Den indiska visionen om att skapa en halvledarsektor kommer nämligen inte bli verklighet med endast en tillverkares anläggning för testande och paketering. Utan bolag likt Tower Semiconductor och STMicroelectronics kommer kretsar fortsatt inte tillverkas i landet, utan i praktiken endast importeras och senare sannolikt integreras i produkter som säljs på den indiska marknaden.

Högt uppsatta politiker i Biden-administrationen uppges dock av Reuters ha uppmuntrats av investeringsviljan som amerikanska halvledarbolag visat gentemot Indien – vilket i sin tur kan innebära att fler bolag kan vara på väg att göra Micron sällskap. Micron har inte officiellt bekräftat den nya anläggningen, men det statliga stödet har klubbats igenom av Narendra Modis regering.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också