HemNyheterPolitikKinas minnesmarknad nästa anhalt för USA:s handelsembargon

Kinas minnesmarknad nästa anhalt för USA:s handelsembargon

USA överväger handelsembargon mot CXMT, som är Kinas enda realistiska hopp om inhemska DRAM-kretsar.

I strävan mot att bli självförsörjande ligger Kinas hopp till primärminne (DRAM) hos Changxin Xinqiao Memory Technologies (CXMT), som än så länge ligger många år efter ”minneskartellen” Samsung, SK Hynix och Micron teknologiskt. Fram till att CXMT kommer ikapp är Kina fortsatt beroende av minneskretsar från annat håll än inom landets gränser.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att USA tittar på att införa handelssanktioner mot CXMT och sätta bolaget på landets ”Entity List”. I praktiken skulle det betyda att bolaget likt bland annat Huawei och kontraktstillverkaren Semiconductor Manufacturing International Corporations (SMIC) skulle få begränsade möjligheter att anskaffa amerikansk teknik, nödvändig för att vidareutveckla och tillverka mer avancerade minneskretsar.

De potentiella sanktionerna är ett direkt svar från Biden-administrationen på Huaweis och SMIC:s genombrott hösten 2023, då den förstnämnda lanserade telefonen Mate 60 Pro med en systemkrets (SoC) tillverkad av den senare på en 7-nanometersteknik. Just ett sådant avancemang är någonting den nuvarande regeringen hade förhoppningar att kunna begränsa genom att bland annat förvägra Kina moderna litografiska verktyg.

We actively endorse and promote free and fair competition. Our commitment to this principle is demonstrated by our strict compliance with all relevant laws and regulations, including US export regulations.

– CXMT i ett uttalande till Bloomberg

Vita husets säkerhetsråd och myndigheten Bureau of Industry and Security (BIS), vars uppgift är att upprätthålla sanktionerna, har båda avböjt att kommentera uppgifterna. Däremot uttalar sig CXMT proaktivt med att de följer alla lagar och förordningar, inklusive USA:s handelsembargon. Företaget betonar även att dess minneskretsar används i ”vardagliga konsumentprodukter” med fokus på ”civila och kommersiella tillämpningar”. Detta ska ses som en direkt passning till USA, som konsekvent använder nationell säkerhet som föregrund till sina embargon mot Kina.

Att USA överväger handelsembargon mot CXMT kan tolkas som att de lärt sig av tidigare misstag, där senfärdighet såg till att att Huawei och SMIC uppnådde sina mål – och av allt att döma är på god väg mot 5 nanometer. Till skillnad från SMIC ligger CXMT långt på efterkälken och har inte DRAM-kretsar som är i närheten av vad Samsung, SK Hynix och Micron har att erbjuda. Detta behöver dock inte betyda någonting – om CXMT hunnit anskaffa nödvändig teknik för tillverkning kan det visa sig att USA på ännu en punkt misslyckats med att skjuta Kinas halvledarambitioner i sank.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också