HemNyheterHalvledareCXMT värderar sig till 200 miljarder kronor

CXMT värderar sig till 200 miljarder kronor

Kinas hopp om inhemskt DRAM värt namnet avvaktar en börsintroduktion, i väntan på bättre tider och högre värdering.

Det kommer ständigt nya överraskningar från Kina, som trots hårda handelsrestriktioner från USA gör halvledartekniska framsteg. Målet är inhemsk självförsörjning och ett område där de ligger i lä är inom primärminne, DRAM, och här är startup-bolaget Changxin Xinqiao Memory Technologies (CXMT) viktig för framtiden. Till skillnad från YMTC som gör lagringsminne, NAND, och håller sig i teknisk framkant gäller det motsatta CXMT.

Nyligen framgick att kinesiska staten tillsammans med lokalregeringen i Hefei, Anhui, där CXMT är baserat investerar nära 60 miljoner kronor i bolaget. Tidigare under året framgick att bolaget planerade en börsintroduktion (IPO) till ett värde om 14,5 miljarder USD, men nu ska dessa planer ha skjutits på framtiden. Detta enligt Bloomberg, som hänvisar till källor inom tillsynsmyndigheter och potentiella investerare.

Att CXMT senarelägger en introduktion på Shanghai-börsen STAR tillskrivs att de väntar på bättre förutsättningar både inom och utom landet. I takt med att den kinesiska staten ökar sina ambitioner om självförsörjning på teknik ökar även intresset från investerare, ett intresse CXMT således hoppas ska fortsätta växa. Samtidigt står bolaget likt så många andra inför utmaningar att till följd av USA:s handelsrestriktioner anskaffa tillräckligt utrustning.

Att CXMT skjuter på börsintroduktionen är dock inte ett tecken på att bolaget lägger ned planer på att säkra nytt kapital. Minnestillverkaren själv tycker sig i dagsläget ha ett värde om 19,5 miljarder USD, motsvarande cirka 200 miljarder kronor. Baserat på denna värdering söker bolaget vidare kapitaltillskott för att utveckla sitt erbjudande, där de idag ligger många år efter internationella konkurrenter i utvecklingen.

Medan CXMT är ett företag med vinstintresse finns en annan aktör som har desto större intresse att det når framgång – den kinesiska staten. Utan CXMT finns inget hopp i närtid om inhemskt primärminne som kan ersätta produkter från den västvänliga ”minneskartellen” Samsung, SK Hynix och Micron, vilka tillsammans praktiskt taget äger den globala DRAM-marknaden. Det är därför ingen högoddsare att den kinesiska staten tillsvidare blir CXMT:s huvudinvesterare.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också