HemNyheterAffärerBiden-administrationen: "Dags att baxa igenom CHIPS for America Act"

Biden-administrationen: ”Dags att baxa igenom CHIPS for America Act”

Den amerikanska regeringen tar Intels hot på allvar och manar kongressen att inom två veckor enas om CHIPS for America Act.

Processorjätten Intel är i full gång med planerna att bli kontraktstillverkare och ska bygga fabriker som aldrig förr. I en tid av kretsbrist ser bolaget också sin chans att få stora subventioner för att etablera sig i USA och EU, där ledare på båda kontinenter vill minska beroendet av tillverkning Asien. Men det hela blev enklare sagt än gjort i hemlandet USA.

Intel har vid åtskilliga tillfällen uttryckt frustration över att USA:s kongress efter mer än två år inte lyckats enas kring Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) for America Act, som genom subventioner och incitament bland annat ska locka företag att bygga fler fabriker i landet. Inhemska Intel räknade med att paketet skulle vara färdigt sedan länge och detsamma gäller TSMC, som efter uppvaktning av Trump-administrationen valde att etablera sig i Arizona.

Efter att Intel i skarpa ordalag hotat med att ta sina planerade Ohio-investeringar till EU kliver Biden-administrationen in och manar kongressen att gå från ord till handling. I en intervju till CNN säger handelsminister Gina Raimondo till kongressens senatorer att ”tiden är ute” och manar dem kollektivt till att ”det är dags att få det gjort”.

I samtal bakom lyckta dörrar ska tjänstemän från Biden-administrationen sagt till kongressens ledamöter att de måste baxa igenom CHIPS for America Act innan det årliga augustiuppehållet. Under samtalen ska de ha varnat för grava konsekvenser om förslaget fortsatt ligger i långbänk, något som av allt att döma är en hänvisning till Intels öppna hot om att ta sina investeringar till EU om inte CHIPS for America Act blir klart innan just augusti.

Semiconductor companies need to get ’concrete in the ground’ by this fall to meet this increased demand in the years ahead. CEOs of firms all along the supply chain have made clear that the industry is deciding where to invest now.

Gina Raimondo, handelsminister, och Lloyd Austin, försvarsminister

Att Intel är en bidragande faktor till att det brådskar framgår tydligt av Gina Raimondo och försvarsministern Lloyd Austin i ett brev till kongressen. De menar båda att halvledarföretag måste sätta spaden i marken till hösten för att möta kommande års efterfrågan på kretsar, och att det är i detta nu som ledande figurer på företag fattar sina beslut om var de ska förlägga nya fabriker. Att Biden-administrationen tar frågan på allvar understryks av Raimondo som tillägger att de som läst på i frågan inser att landet nu är i ett avgörande ”oh shit-ögonblick”.

We’ve made super clear to McConnell, to the Democrats, to the Republicans, that if this doesn’t pass, I will change my plans. The Europeans have moved forward very aggressively, and they’re ready to give us the incentives that allow us to move forward.

Pat Gelsinger, VD på Intel

Samtidigt som Biden-administrationen öppet pressar kongressen skruvar Intels VD Pat Gelsinger upp tonläget ytterligare. Till The Washington Post berättar Gelsinger att Intel gjort klart för Mitch McConnell, republikanernas minoritetsledare i senaten, andra republikaner och demokrater, att han kommer ändra sina planer om politikerna i Washington inte levererar. I samma andetag klargör han att EU med sitt motsvarande dito Chips Act står redo med ytterligare subventioner.

Tidigare i juli valde Intel att på obestämd tid pausa groundbreaking-ceremonin för sin första fabrik i Ohio, där de på sikt planerar investera runt 100 miljarder USD för att skapa ett av världens största tillverkningskomplex för kretsar. Det är den här satsningen som står på spel när Intel och den amerikanska regeringen manar kongressen till handling.

CHIPS for America Act är i grova drag en pott på 52 miljarder USD som ska främja inhemsk halvledarindustri. Akten har med bred majoritet klubbats i senaten, men formfrågor har gjort att det fastnat i representanthuset. CHIPS for America Act är del av betydligt större United States Innovation and Competition Act (USICA), där cirka 200 miljarder USD ska syfta till att öka landets konkurrenskraft mot Kina.

Av allt att döma är positionerna i kongressen fortfarande låsta. Mitch McConnell har föreslagit att representanthuset helt enkelt klubbar igenom senatens version av CHIPS for America Act. Det är en lösning representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, avfärdar då demokraterna vill baka in lagförslaget i samma paket som andra satsningar.

KällaCNN
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också