HemNyheterAffärerTower Semiconductors ägare godkänner Intel-uppköp

Tower Semiconductors ägare godkänner Intel-uppköp

Towers aktieägare godkänner Intels bud om 53 dollar per aktie.

Under februari meddelade Intel att bolaget ämnar köpa upp israeliska Tower Semiconductor för motsvarande cirka 50 miljarder kronor. Förvärvet är strategiskt viktigt för att positionera Intel som en kontraktstillverkare enligt modellen IDM 2.0, där framförallt kapacitet på 45 nanometer och äldre noder står på Towers meny.

Nu meddelar Intel i ett pressmeddelande att affären den 25 april gått i hamn, då den godkänts under ett extrainsatt ägarmöte. Köpeskillingen är precis som tidigare rapporterat 53 USD per aktie, vilket innebär totalt 5,4 miljarder USD. Affären ger Intel utökad närvaro i Israel, där bolaget nu förutom tidigare faciliteter i Kiryat Gat genom Tower nu står som ägare till två fabriker i Migdal Ha’emeq.

Förutom fabriker på Towers hemmamarknad Israel sker även tillverkning i en italiensk fabrik, tre i Japan samt två i USA. Medföljer i affären gör alla Towers affärsområden, intellektuella rättigheter och existerande kunder, vilket gör Intel till en relativt stor aktör inom kontraktstillverkning över en natt.

Affären har nu godkänts av båda bolagens styrelser såväl som Towers aktieägare. Innan den ska räknas som helt färdigställd krävs godkännande från konkurrensmyndigheter.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också