HemNyheterAffärerSK Hynix halverar sina investeringar – kan sälja fabriker i Kina

SK Hynix halverar sina investeringar – kan sälja fabriker i Kina

Den sydkoreanska minnesjätten drar kraftigt ned på planerade investeringar och förbereder en beredskapsplan, som kan spela Kina i händerna.

USA:s senaste omgång exportrestriktioner mot Kina väntas slå hårt mot landet, som har som ett övergripande mål att bli självförsörjande inom halvledare. Åtgärderna har som väntat haft effekt även på företag som inte har sitt säte i Kina, men som däremot exporterar kretsar till landet eller rentav har tillverkning av halvledare där.

Ett av företagen med en betydande andel anläggningar i Kina är sydkoreanska SK Hynix, världens näst största tillverkare av minneskretsar. Nyligen fick företaget tillsammans med bland annat Samsung dispens från de amerikanska restriktionerna under ett års tid, för att ge de båda tid att avsluta redan pågående expansioner i Kina. Nu framkommer dock att SK Hynix ser över sina planer i landet på längre sikt.

I samband med sin senaste kvartalsrapport berättar SK Hynix att företaget kapar sina planerade investeringar för år 2023 med hela 50 procent. Det är en direkt följd av överutbudet av minneskretsar på marknaden idag, men också USA:s nya exportförbud till Kina. Mer överraskande än en slakt på investeringssidan är att SK Hynix överväger sälja av sina fabriker i Kina.

SK Hynix väljer att inte dra i för stora växlar på beskedet, utan kallar det för en beredskapsplan utifall det till följd av restriktionerna blir för svårt att upprätthålla verksamheten i Kina. Om det företaget kallar ”Chip War” blir ett allt för stort problem ligger således en försäljning av fabrikerna och utrustningen för tillverkning av halvledare på bordet – just den utrustning USA inte vill ska falla i händerna hos kinesiska intressen. En annan möjlighet som ingår i beredskapsplanen är att flytta all utrustning till Sydkorea där nya fabriker i sådana fall skulle kunna bli aktuella.

Minnespriserna har störtdykt på kort tid och det syns också i SK Hynix kvartalsrapport, där dess rörelseresultat sjunkit med hela 60,5 procent sedan andra kvartalet i år. För att mota detta söker bolaget att återställa vad de anser är en bra marknadsbalans mellan tillgång och efterfrågan, något som bland annat ska uppnås genom att successivt skruva ned produktionstakten på mindre lönsamma produkter.

De sjunkande priserna och överutbudet tillskrivs framförallt sjunkande efterfrågan på telefoner och datorer som direkt följd av det ekonomiska läget. SK Hynix ser dock likt andra aktörer en fortsatt uppsida inom datacenter och artificiella intelligens (AI), som förvisso också väntas gå ned på kort sikt, men där efterfrågan inom en nära framtid åter spås växa. Inom dessa områden krävs räknat i kapacitet (gigabit) stora mängder minne med höga marginaler, såsom HBM3 och DDR5.

Avslutningsvis är det värt att nämna att SK Hynix kapade investeringsplaner bara är den första i raden. Tidigare i höst drog bolaget i handbromsen gällande en nybyggnation av fabriken M17 i Cheongju, Sydkorea, och valde istället att göra en mindre investering i form av en utbyggnation av redan befintliga M15.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också