HemNyheterPolitikQualcomm: "Halvledartillverkningen behöver dubbleras de närmsta 10 åren"

Qualcomm: ”Halvledartillverkningen behöver dubbleras de närmsta 10 åren”

Ett utökat antal fabriker och geografisk riskspridning efterlyses av VD Christiano Amon, men också av Intels VD Pat Gelsinger.

Den globala halvledartillverkningen bör öka med 100 procent för att möta marknadens krav, sade Qualcomms VD Christiano Amon till CNBC under 2023 års upplaga av World Economic Forum i schweiziska Davos. Uttalandet levererades som ett svar på en fråga om huruvida USA är på väg att ”ta hem” en stor del av sin halvledartillverkning från Kina.

The way we look at this, it’s less about one location or the other. If you just step back and look at the projection of semiconductor consumption, we expect within the next decade we’re going to have to double the total global manufacturing of semiconductors.

– Christiano Amon, VD, Qualcomm

Som anledning till den globala tillväxten menar Amon att allt fler enheter kommer kopplas upp mot Internet och göras ”intelligenta”. Som en del i detta anser Amon att ett robust ekosystem för halvledartillverkning kommer behövas, där geografisk spridning av anläggningar är ett sätt att minimera risker.

Geopolitics across the world has been defined by where the oil reserves are for the last five decades. For the next several decades, where the fabs are is more important, because every aspect of human existence is becoming more digitized.

– Pat Gelsinger, VD, Intel

På annat håll i Davos uttalade sig återigen Intels VD Pat Gelsinger till CNN om hur halvledare kommer ha en liknande roll för världsutvecklingen som olja historiskt haft. Likt Amon gör han observationen att världens behov av elektronik och uppkopplade enheter kommer öka lavinartat. Gelsinger går dock steget längre och menar att halvledare kommer dominera geopolitik – en referens till Kinas anspråk på önationen Taiwan, som står för majoriteten av världens mest avancerade kretstillverkning.

Där Amons Qualcomm i allra högsta grad är beroende av Taiwan är situationen annorlunda för Gelsingers Intel. Den senare har sedan starten haft merparten av sin tillverkning på hemmaplan i USA, med viss tillverkning i Irland och Israel. Intel planerar att förlägga storskalig tillverkning på 2 nanometer i tyska Magdeburg med stöd från EU:s Chips Act, med paketering i Italien.

We expect we’ll see those this year. I’m investing, please show up with the money. Because we’re assuming they’ll help us make these massive investments.

– Pat Gelsinger

Gelsinger fortsatte i Davos också på sin inslagna linje om att oblygt be statsmakter om stödpengar för sina investeringar. I väntan på amerikanska statliga CHIPS and Science Act-pengar pausade Intel i somras planerna för sin nya fabrik i Ohio, för att några månader senare vända sig till EU med hot om att lägga fabriken i Tyskland på is till följd av ökande kostnader. De sistnämnda uppgifterna dementerades däremot så sent som för några dagar sedan av Intels Chief Global Operations Officer, Kevyan Esfarjani, enligt Reuters.

Halvledarmarknadens tillväxt till år 2030. Bild: McKinsey

Att halvledarmarknaden väntas växa till en omsättning om en dryg biljon amerikanska dollar fram till år 2030 är känt sedan tidigare. Exakt hur världen ska nå dit återstår däremot att se.

Dyrare tillverkningstekniker borgar för fler kiselplattor

En sak som sällan tas upp gällande det ökade behovet av mer tillverkningskapacitet är de allt dyrare kostnaderna för spjutspetstekniker. Fabrikskapacitet räknas i wafer starts per month (WSPM) och mer avancerade tekniker har varit vägen mot att få ut fler kretsar per processad kiselplatta. När vi efter decennier nått ett trendbrott där priset per transistor går upp med nya tekniker får allt färre aktörer råd att under överskådlig framtid gå över till dessa. Inbromsningen accelererar därför behovet av fler WSPM för att mätta världens ständigt växande behov.

Scenariot ovan kan te sig väldigt enkelt, men faktum är att det redan finns ett konkret exempel på vad som händer när krympningar inte längre är möjligt. Under Intels mångåriga ökenvandring mot 10 nanometer tvingades de tillverka allt mer avancerade kretsar med fler kärnor på en befintlig teknik, 14 nanometer, vilket ledde till att det för varje ny generation av produkter helt enkelt rymdes färre processorer på en kiselplatta. En direkt konsekvens av detta var att det uppstod brist på processorer och tvingade Intel att bygga ut sin kapacitet på 14 nanometer rejält – och det redan innan pandemin såg till att globaliserade leveranskedjor havererade med global halvledarbrist som följd.

Att bygga fler fabriker är därför endast en del av svaret för att mäta framtidens behov. Att pressa priserna på spjutspetstekniker från 5 nanometer och nedåt är någonting som också bör prioriteras. Att åstadkomma prissänkningar på avancerade tekniker är däremot enklare sagt än gjort när tillverkningen nått stadiet där chiptillverkning är att likställa med pussel där enskilda atomer är bitarna som utgör helheten.

KällaCNBC
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också