HemNyheterPolitikIntel skjuter på tysk fabrik – önskar ökade subventioner

Intel skjuter på tysk fabrik – önskar ökade subventioner

Tiggarmössan åker fram när energipriserna skjuter i höjden.

Intel meddelar att bolaget skjuter på den planerade öppningen av sin fabrik i tyska Magdeburg under 2023 års första hälft. Som anledning uppges att byggnationen blivit dyrare än beräknat, och att bolaget därför pausar byggstarten – om inte ny finansiering från tredje part tillkommer.

Enligt den tyska publikationen Volksstimme hade Intel ursprungligen budgeterat 17 miljarder euro för bygget, medan den nya totalen numera beräknas vara ”närmare 20 miljarder”. Därtill menar Intels talesperson Benjamin Barteder att läget ytterligare försvårats med hänvisning till både geopolitik och minskad efterfrågan på halvledare.

Geopolitical challenges have grown and demand for semiconductors has fallen. This means we cannot yet give a definitive date for the start of construction.

– Benjamin Barteder, Intel-talesperson

De geopolitiska svårigheterna består med största sannolikhet av den ryska invasionen av Ukraina, vilken i sin tur har pressat upp energipriserna. Att Intel hänvisar till en minskad efterfrågan av halvledare som en anledning är däremot en sanning med modifikation, då framtidsspaningarna gör gällande att minnessektorn är den som lider hårdast under 2023 – en del av marknaden där Intel inte är aktiv.

Intels roll i EU:s ambitioner om att uppnå 20 procent av halvledartillverkningen räknat i värde till år 2030 är stor – även om rykten om att Samsung och TSMC också är på väg att inleda tillverkning i unionen florerar. Att EU och den tyska delstaten Sachsen-Anhalt skulle släppa tanken på unionens första fab med tillverkning i världsklass på över ett decennium över ett par miljarder euro förefaller högst osannolikt.

”Vi arbetar med partner i regeringen för att komma vidare med projektet”, ska Intel ha sagt till Volksstimme, vilket fritt översatt betyder att bolaget söker vidare finansiering. Intel har under VD Pat Gelsinger även tidigare oblygt sökt subventioner från både EU och USA – och skjutit på byggnationen av en ny fabrik i delstaten Ohio, med hänvisning till osäkerhet kring CHIPS Act-pengar.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också