HemNyheterTillverkningTyska delstaten Sachsen bereder väg för TSMC

Tyska delstaten Sachsen bereder väg för TSMC

Ett av Tysklands äldsta flygfält föreslås rivas för att ge Globalfoundries och Infineon sällskap.

Det sachsiska statskansliet meddelade under fredagen att en före detta militärflygplats ska bonas om till en 145 hektar stor industriell park. Med på planerna är den lokala regeringen, staden Grossenhain och distriktet Meissen, hem till ett av Tysklands äldsta flygfält med anor från år 1913.

Att Sachsen genom staden Dresden är Europas sannolikt viktigaste halvledarhubb förbisågs av Intel som istället valde att slå ned bopålarna i Magdeburg i den angränsande delstaten Sachsen-Anhalt – trots anbud från Sachsen. Nu står istället Sachsen-Anhalts sikte inställt på en av de kvarvarande två största chiptillverkarna vid sidan av Intel, TSMC och/eller Samsung.

Om vi förbereder passande områden där det grundläggande arbetet redan har gjorts, och om investerare kan komma igång snabbt, är det givetvis ett plus.

– Oliver Schenk (CDU), ledare av Sachsens statskansli

Ingen av kretstillverkarna nämns vid namn, men det sachsiska statskansliet hoppas på att proaktivitet ska hjälpa locka framtida stora tillverkare. En stor skillnad mellan projektet i Grossenhain och den plats delstaten föreslog för Intel i Leipzig är att den 145 hektar stora industriparken kommer stå beredd för inflyttning – medan fallet Leipzig innebar en väntetid innan byggnationen kunde inledas.

Exakt hur snabbt flygplatsen ska kunna förberedas för att husera en industriell park är oklart, men enligt statskansliet skulle planerna resultera i en av de största områdena av sitt slag i östra Tyskland. Storleken om 145 hektar må vid en första anblick låta imponerande – men bleknar i jämförelse med Hsinchu Science Park, hem till TSMC:s högkvarter och mest avancerade fabriker, som upptar 1 400 hektar.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också