HemNyheterTillverkningVenetien väntas bli Intels hem i Italien

Venetien väntas bli Intels hem i Italien

Endast italienskt maktskifte i politiken kan stoppa Intels anläggning för paketering av kretsar.

Att Intel är på väg att bli EU:s största kretstillverkare är sedan tidigare känt – likaså att bolagets fabrik hamnar i tyska Magdeburg. Till investeringarna hör också ett forskningscenter i Plateau de Saclay, Frankrike, samt anläggningar för paketering i Italien, i det senare fallet utan att en närmare ort specificerats. Intel har däremot uttryckt intresse för ett närmare samarbete med de lokala instituten Leonardo, INFN och CINECA.

Nu rapporterar Reuters att Intel uttryckt att bolaget ”föredrar” att förlägga sin nya paketeringsanläggning i Vigasio i norra Italien, strax söder om Verona. Anläggningen väntas sjösättas kring år 2025–2027 för att i första hand paketera kretsarna som framställs i Magdeburg. Kostnaden för kalaset i en första fas är cirka 4,5 miljarder euro och skapar 1 500 arbetstillfällen i Vigasio och ”ytterligare 3 000 jobb hos leverantörer och partner”. Intel har i dagsläget omkring 10 000 anställda inom EU.

Intel har tidigare indikerat att bolaget utöver forskningsintressen föredrar Italien för paketering på grund av befintliga affärsintressen i landet. Tower Semiconductor, numera grundstenen i tillverkningsdivisionen Intel Foundry Services, har sedan tidigare ett betydande samarbete med STMicroelectronics. Det senare bolaget har tillverkningsfaciliteter i Milano-förorten Agrate Brianza, drygt 140 kilometer från Vigasio och Intels kommande paketeringsanläggning.

Likt tidigare har Intels etablering vissa politiska dimensioner att ha i åtanke. Förutom EU:s Chips Act-pengar har det italienska styret och den utgående premiärministern Mario Draghi lovat att bekosta den nya anläggningen med upp till 4 miljarder euro. Huruvida Draghis efterträdare Giorgia Meloni med tillträdande regering tycker att subventionering av halvledartillverkning är en lika god idé får framtiden utvisa.

Italien och Draghi var enligt Reuters också i full färd med att diskutera utökad tillverkning med redan etablerade STMicroelectronics. Dessutom har staten under de gångna åren försökt locka till sig världsledande tillverkaren TSMC, Tower Semiconductor innan bolaget köptes av Intel och den taiwanesiska materialtillverkaren MEMC. Wafer-tillverkaren Globalwafers utannonserade tidigare i år en expansion av sina italienska faciliteter.

Skulle Intels önskemål hörsammas, och subventioneras, av den italienska staten ser landet ut att bli en än mer betydande aktör för EU:s halvledarambitioner.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också