HemNyheterTillverkningGlobalwafers expanderar inom EU

Globalwafers expanderar inom EU

Fallerat förvärv av tyska Siltronic sätter wafer-leverantörens miljarder i rullning.

Det taiwanesiska bolaget Globalwafers har meddelat att det genom sitt dotterbolag MEMC Electronic Materials SpA är ett i raden av bolag som fått stöd av EU för att expandera sin närvaro inom unionen. Enligt Focus Taiwan kommer bolagets expanderade produktion i Merano, Italien, vara i full sving under 2023 års avslutande hälft.

Nyheterna kommer efter att Intel meddelat att bolaget blir EU:s ledande chiptillverkare, och det är mot denna bakgrund Globalwafers ämnar expandera produktionen av 12 tum stora kiselplattor inom unionen. Enligt uppgift kommer både epitaxiska såväl som polerade kiselplattor stå på menyn, och startkapital i icke-uppgiven summa kommer från EU:s IPCEI ME/CT (Important Projects of Common European Interest and Communication Technologies).

Globalwafers är för närvarande världens tredje största leverantör av wafers, kiselplattor, och misslyckades tidigare i år att genomföra ett uppköp av sin tyska konkurrent Siltronic. Redan då utannonserades planer av bolaget att investera 100 miljarder TWD, motsvarande drygt 33 miljarder svenska kronor, i expansion ”i Asien, Europa och USA” till och med år 2024.

Merano och MEMC ser däremot inte ut att bli Globalwafers enda mål för expansion inom EU:s gränser. Även ”expansion hos dotterbolag i Danmark” nämns av Focus Taiwan – även om några danska faciliteter inte står att finna på Globalwafers hemsida. Exakt vad som sker i Danmark lär vi få anledning att återkomma till – klart står att bolagets investeringsiver även når faciliteter i USA, Sydkorea, Japan och Taiwan.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också