HemNyheterTillverkningOrderingångar på EUV-utrustning från ASML minskar drastiskt

Orderingångar på EUV-utrustning från ASML minskar drastiskt

TSMC, Intel och Samsung ser inga anledningar att expandera som tidigare planerat på en sval marknad.

Nederländska ASML, världsledande leverantör av litografiutrustning till halvledarsektorn, rapporteras ha fått 40 procent av sina ordrar avbokade eller skjutna på framtiden av bolagets största kund TSMC. Rapporten kommer från den taiwanesiska branschtidningen Digitimes, men förnekas officiellt av TSMC. Även Intel och Samsung uppges dra ned på sina ordrar av ASML:s EUV-maskiner i minskade utgifters namn.

Nyheterna kommer tätt efter rapporter om att Intel och Samsung lider låga orderingångar på 3 nanometer, den första tillverkningsprocessen som kräver EUV-scanners och inte kan förlita sig på dubbelexponeringar med konventionell DUV-litografi likt 5 nanometer. Istället anlitar kunder TSMC, som har ett långt track record av att leverera teknik på utsatt tid till god yield, vilket varken Samsung eller Intel kan stoltsera med.

Trots att TSMC är tillverkaren med absolut störst orderingång rapporterar Digitimes att kontraktstillverkarens orderböcker för 3 nanometer är långt ifrån fulla – under årets första kvartal gick produktionen på halvfart med en nyttjandegrad på endast 45–50 procent. Det noteras att denna siffra väntas öka till ungefär 70 procent under årets andra kvartal – men klart är att kunderna inte köper kretsar till vilket pris som helst i dagsläget. År 2025 får vi se om trenden vänder, men även här väntas kostnaden per transistor öka, delvis till följd av allt intensivare användning av energikrävande EUV-litografi.

Exakt pris på en EUV-scanner, typen av maskin som krävs för att tillverka kretsar på 3 nanometer och mindre, är inte känd men låg innan omvärldssituationen med krig och inflation i häraden 200 miljoner USD styck. ASML är ensamma om att kunna producera maskiner för EUV-litografi efter närmare 20 års forskning och utveckling. Bolaget har aldrig levererat EUV-maskiner till Kina, och kommer inte heller kunna leverera sin mest avancerade DUV-utrustning till landet enligt nederländska Kina-sanktioner.

ASML å sin sida rapporterade så sent som under november att bolaget ökar produktionstakten med 50 procent till år 2026 för att möta kunders behov. Där och då ansågs det rådande makroekonomiska läget vara ett tillfälligt farthinder snarare än något långsiktigt, och ett starkt år 2025 väntas också av bolaget. Hur illavarslande den nederländska litografimakarens resultat blir för 2023 och 2024 innan eller om det vänder återstår däremot att se.

Leveranserna av halvledarutrustning, vilket inkluderar ASML:s EUV-scanners noterade tillväxt år 2022, där branschorganisationen Semi rapporterade en ökning på årsbasis om 5 procent till 106,6 miljarder USD. Här noteras samtidigt försäljningen till Kina ha rasat med 5 procent, medan minnesberoende Sydkorea intog bottenplatsen med en 14-procentig minskning på årsbasis då tillverkarna Samsung och SK Hynix intog konservativa positioner inför årets slakt på minnesmarknaden.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också