HemNyheterAffärerMarknaden för lagringsminne dök 24 procent på ett kvartal

Marknaden för lagringsminne dök 24 procent på ett kvartal

En fjärdedel av NAND-marknaden försvann under förra kvartalet och botten är långt ifrån nådd.

Minneskretsar hör till de mer volatila delarna av halvledarmarknaden, som i sin helhet kan anses vara en marknad som fluktuerar kraftigt. Nyligen framkom att intäkterna på marknaden för DRAM sjönk med hela 30 procent på blott ett kvartal. Nu rapporterar analysfirman Trendforce om samma trend även på marknaden för lagringsminne – NAND-kretsarna.

På kvartalsbasis krympte intäkterna på marknaden för NAND-kretsar med 24,3 procent till 13,71 miljarder USD. När samma analysfirma rapporterade om DRAM-sidans nedgång användes uttrycket ”utan motstycken sedan finanskrisen 2008” för att beskriva marknadstappet, men i riktigt så skarpa ordalag vill Trendforce inte beskriva situationen för NAND-minnen.

När siffrorna för DRAM publicerades var Samsung hårdast ansatt då bolagets intäkter kapats med en hel tredjedel, men inom NAND är det dött lopp mellan merparten av de stora tillverkarna. Samsung, SK Group (SK Hynix och Solidigm) och Western Digital tappade alla drygt 30 procent, medan Micron kom något lindrigare undan med en nedgång på ”endast” 26,2 procent.

Särskilt intressant när siffrorna presenteras är Kioxia, vars intäktsfall är inom felmarginal med 0,1 procent. Det här ska dock inte ses som ett kvitto på att Kioxia gjort ett bättre jobb ifrån sig än de andra. Det handlar snarare om att bolaget hämtat sig efter den kontamination som tidigare under året påverkade flera av bolagets fabriker, då de fick kassera flera månader av producerade NAND-kretsar. Att bolaget återhämtat sig gick således på ett ut med en generell nedgång på marknaden. Som resultat av detta återtog Kioxia förlorade marknadsandelar och var under årets tredje kvartal återigen näst största tillverkare av NAND-kretsar.

Nedgången har samma orsak som den för DRAM: en vacklande konsumentmarknad, till följd av att människor håller hårdare i plånboken under tuffare tider. Även här talas det om att serversidan nu också ligger bakom nedgången, då allt fler företag drar i handbromsen för investeringar och inväntar att bilden över det rådande makroekonomiska läget klarnar. Pendeln kan därför komma att svänga snabbt till det bättre på servermarknaden.

Nedgången om 24,3 procent tillskrivs en kombination av lägre leveransvolymer av databitar (bit), det mått som används i minnesindustrin, och att det genomsnittliga försäljningspriset på NAND mellan samtliga aktörer sjönk i snitt med 18,3 procent. Det här är dock bara början på vad som kan bli en ännu skarpare nedgång under fjärde kvartalet.

Trendforce nuvarande analys är att kontraktspriserna för NAND-kretsar kommer sjunka med så mycket 20–25 procent under fjärde kvartalet. För att tackla detta och försöka hålla priserna uppe väntas de flesta aktörerna kapa produktionen, med undantag för Samsung som väntas hålla fast vid nuvarande volymer och samtidigt fortsätter med planerade investeringar i nya fabriker. Det här vore ingen ny manöver från Samsung, som även vid tidigare nedgångar på NAND-sidan gått emot övriga aktörer i syfte att plocka marknadsandelar.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också