HemNyheterPolitikKina önskar lättade handelsrestriktioner från Japan

Kina önskar lättade handelsrestriktioner från Japan

Utlovar samarbete inom viktiga handelsvaror i utbyte mot normaliserad handel inom halvledarutrustning.

Kinas handelsminister Wang Wentao bad under måndagen Japan att lätta på halvledarrestriktionerna som införts de två länderna emellan. Där handelsministeriets utlåtande först gick till attack mot Japan och kallade restriktionerna en förseelse och ett allvarligt brott mot internationella handelslagar, fortsatte det med att Kina är villigt att samarbeta med Japan inom viktiga handelsvaror.

Den kinesiska defensiven kommer efter att Japan införlivats i USA:s halvledarallians, där medlemsländer likt Nederländerna och Japan gått med på att minska eller strypa sin export av avancerad halvledarutrustning till Kina. Japan har å sin sida hittills inte nämnt Kina som föremål för sin minskade export, men får av USA i gengäld avancerad halvledarteknik som ska möjliggöra tillverkning på 2 nanometer så snart som år 2027.

Minister Wang fördömde så sent som under förra veckans handelskonferens Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) i amerikanska Detroit sin japanska motpart Yasutoshi Nishimura. De båda mötte också i samband med konferensen USA:s handelsminister Gina Raimondo, med blandade resultat. För Wangs del innebar mötet en chans att kritisera USA:s försök att öka sin makt i Asien på bekostnad av Kina, medan Nishimura och Japan istället kunde åka hem med löften om nya betydande tekniska samarbeten.

Japan har sedan tidigare fått tillgång till IBM:s teknik för tillverkning av halvledare på 2 nanometer i utbyte mot strypta exporter till Kina. Till detta kan nu också läggas att landet kommer samarbeta med USA gällande forskning kring avancerad halvledarteknik, där exempel som kvantdatorer och artificiell intelligens nämnts – möjligen för att Japan ska ha någonting att bygga i sina kommande anläggningar.

Den officiella linjen bland G7-länderna, där Japan och USA ingår, är att riskminimering, men inte frikoppling från Kina ska ske. Hur långt Kina låter det gå återstår att se, men klart står att landet inte gör det utan att protestera vid varje möjligt tillfälle – med enstaka motåtgärder där möjligt.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också