HemNyheterArkitekturerIntel demonstrerar "Raptor Lake" med 24 kärnor

Intel demonstrerar ”Raptor Lake” med 24 kärnor

Under Intels Investor Meeting 2022 visas nästa generations processor med många kärnor och fokus på multitasking.

När Intel hösten 2021 introducerade processorfamiljen Alder Lake blev det med många nyheter. Stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 sällskapades av inget mindre än två arkitekturer – 8 kärnor Golden Cove med 16 trådar genom flertrådstekniken Hyperthreading, med fokus på maximal enkeltrådad prestanda, och 8 kärnor Gracemont med energieffektivitet i fokus.

Tanken bakom en sådan hybridarkitektur är att ökningen i antalet transistorer inte motsvarar samma procentuella ökning i prestanda, däremot gör det ett stort avtryck sett till energiförbrukning. Syftet är därför att Golden Cove används där maximal prestanda vid belastning av fåtal trådar, medan Gracemont kliver in som draglok för att erbjuda högre flertrådad prestanda utan att energiförbrukningen och värmeutvecklingen drar iväg.

Efter Alder Lake kommer Raptor Lake, som under Intels Investor Meeting för första gången demonstreras. Även här handlar det om en hybridarkitektur där antalet prestandakärnor med tillhörande exekveringstrådar fortsatt är 8 respektive 16 stycken. Istället väljer Intel att dubblera antalet energieffektiva kärnor till 16 stycken, vilket ger totalt 24 kärnor och 32 trådar.

Förutom ökad energieffektivitet visar Intel hur hybridarkitekturen öppnar nya möjligheter för multitasking. Vid tung rendering i Blender belastas som brukligt samtliga kärnor, men när programmet minimeras och Intel går över till Adobe After Effects fortsätter de 16 energieffektiva kärnorna att rendera Blender i bakgrunden. Det här gör att de 8 prestandakärnorna med tillhörande 16 trådar uteslutande kan användas för Adobe After Effects.

Vilka arkitekturer det handlar om framgår inte, men sannolikt handlar det fortsatt om Golden Cove och Gracemont. Intel väntas dock ha gjort landvinningar med tillverkningstekniken Intel 7 (f.d. 10 nanometer) för bättre energieffektivitet, och som ett led i detta möjligen också högre klockfrekvenser. Sett till prestandaförbättringar talar Intel om en tvåsiffrig procentuell ökning, vilket är ett rimligt uttalande med det ökade antalet kärnor i åtanke.

Intel Raptor Lake tar plats i Core 13000-serien av processorer och behåller sockelkompatibilitet med sockel LGA 1700, som används för Alder Lake i Core 12000-serien. Den nya processorfamiljen lanseras senare under året.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också