HemNyheterAffärerARM uppvaktar Intel inför börsnotering

ARM uppvaktar Intel inför börsnotering

Börsintroduktionen av ARM närmar sig och nu söker bolaget en ankarinvesterare, för att till den stora dagen driva upp intresset och aktiepriset.

Sedan Nvidias planerade förvärv av ARM gick i kras tidigt 2022 har dess japanska ägare Softbank riktat blicken mot en börsnotering (IPO). Under våren lämnade bolaget in en ansökan om börsnotering hos amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC), vilket bekräftade spekulationer om en listning på Nasdaq.

Enligt uppgiftslämnare till Reuters söker ARM att inte enbart släppa aktierna fritt på marknaden, utan är i samtal om att få med Intel som ankarinvesterare. I praktiken skulle det betyda att Intel från start går in som en större investerare och tecknar aktier till ett visst pris, som att sätt att öka marknadens intresse och i sin tur aktievärdet. Målet för Softbank är nämligen att dra in 8–10 miljarder USD och med en ankarinvesterare minimerar de risken att missa mål.

När Softbank år 2016 köpte ARM var prislappen 32 miljarder USD och när ARM skulle säljas vidare till Nvidia var det överenskomna priset 40 miljarder USD. Efter att konkurrensmyndigheter kastat grus i maskineriet har det visat sig vara svårt att motivera en sådan värdering utåt. Av den anledningen väntas Softbank behålla en stor andel av aktierna i ARM – och därmed kontroll över bolaget – för att sälja av vid ett eller flera potentiellt mer gynnsamt tillfällen.

Samtalen med Intel är fortfarande i ett tidigt skede och det är därför långtifrån klart att de håller ARM i hand i samband med börsintroduktion. Rapporten kommer två månader efter att Intel och ARM officiellt ingick ett samarbete om att göra ARM:s IP-designer kompatibla med Intels fabriker och tillverkning, i syfte att underlätta för potentiella foundry-kunder att tillverka ARM-baserade kretsar hos Intel.

Om allt går planenligt listas ARM Holding på Nasdaq-börsen i slutet av år 2023.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också