HemNyheterAffärerARM mot New York-börsen

ARM mot New York-börsen

Bolaget skickar in formulär F-1 till amerikanska finansinspektionen i ett första konkret steg mot notering.

Sedan Nvidias misslyckade försök att köpa loss ARM från dess japanska ägare Softbank har det varit många turer kring företagets framtid. Flera stora teknikbolag ansåg att ett viktigt företag som ARM inte hörde hemma på börsen och vädrade tanken om ett konsortium, men Softbank har istället haft ögonen på börsen. För att komma dit installerades VD:n Rene Haas, vars uttryckliga uppgift var att bereda väg för en börsnotering.

Arm today announced that it has confidentially submitted a draft registration statement on Form F-1 to the U.S. Securities and Exchange Commission (the “SEC”) relating to the proposed initial public offering of American depositary shares representing its ordinary shares. The size and price range for the proposed offering have yet to be determined. The initial public offering is subject to market and other conditions and the completion of the SEC’s review process.

Sagt och gjort bekräftar ARM i ett pressmeddelande att de lämnat in en ansökan om börsnotering hos amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC), något även moderbolaget Softbank gått ut med. Hur stor andel av ARM som börsnoteras är ännu inte fastställt, men uppgifter till bland annat Reuters och CNBC talar om att bolaget hoppas dra in mellan 8 och 10 miljarder USD.

Beloppet som uppgifterna talar om ska ställas i relation till de 40 miljarder USD som erbjöds av Nvidia när de försökte förvärva ARM, innan konkurrensmyndigheter satte stopp för affären. Det hade dock gällt ett ägarskap av verksamheten i sin helhet, medan Softbank låter meddela att ARM kommer förbli ett dotterbolag. Med andra ord har investmentbolaget för avsikt att behålla en betydande andel av aktierna.

Redan för ett år sedan, kort efter att affären med Nvidia gick i stöpet, talade uppgifter om att Softbank avsåg behålla kontroll över ARM även efter en börsintroduktion. Anledningen som angavs då var att teknikaktier haft det tufft och att bolaget avsåg avyttra fler aktier vid ett senare tillfälle under mer gynnsamma marknadsförhållanden. Värt att tillägga är även att Softbanks förvärv av ARM ägde rum 2016 och det till prislappen 32 miljarder USD.

ARM:s börsintroduktion hanteras av Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Barclays och Mizuho Financial Group, och om allt går som planerat listas ARM på Nasdaq i slutet av år 2023.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också