HemARM tar plats i proffsdator från Lenovo

ARM tar plats i proffsdator från Lenovo

Microsofts satsning på ARM och emulering av x86-kod bär frukt när Lenovo avtäcker Thinkpad X13S.

Inom persondatorer är det Windows som dominerar och operativsystemet har sedan länge ett äktenskap med x86-arkitekturen, där AMD och Intel i praktiken är de två ensamma aktörerna. På senare år har Microsoft velat bryta sig loss från det som länge kallades ”Wintel Alliance” och göra det möjligt att köra Windows med ARM-processorer.

Att x86 dominerar beror inte på den åldrande arkitekturens överlägsenhet utan kompatibilitet med såväl gammal som ny mjukvara. För att komma till bukt med detta arbetar Microsoft och partnern Qualcomm flitigt med att genom ett kompileringsgränssnitt, application binary interface, emulera x86-kod till ARM.

Hitintills har satsningen från Microsoft och Qualcomm begränsats av att emulering endast kunnat göras av 32-bitarskod. Med Windows 11 finns nu möjlighet för emulering av 64-bitarskod (ARM64EC) och därtill har Qualcomm löst ett av de stora problemen med tidigare lösningar – prestandan. Den nya processorn Snapdragon 8cx Gen 3 är särskilt framtagen persondatorer, till skillnad från tidigare lösningar för datorer vilka varit halvmesyrer direkt tagna från satsningar på telefonsidan.

Att Microsoft och Qualcomm nu erbjuder ett brukligt alternativ blir tydligt när Lenovo introducerar en ny bärbar dator för professionellt bruk. Det handlar om Thinkpad X13S som är den första Thinkpad-datorn med en ARM-baserad processor. Modellen är en 13-tummare med upplösningen 1 920 × 1 200 pixlar, det vill säga ett bildförhållande om 16:10 där skärmen är aningen högre än vanliga 16:9.

Utmärkande utöver Windows 11 med stöd för emulering av 64-bitarskod till ARM är batteritiden som är specificerad till uppemot 28 timmar. Detta tack vare just processorn Snapdragon 8cx Gen 3 som har ett TDP-värde om 9 W och som ett led i detta har datorn ingen fläkt utan kyls helt passivt. Datorns profilmått är 13,5 millimeter och vikten 1,06 kilogram.

Med den nya processorn utlovas runt 85 procent högre processorprestanda och 60 procent högre grafikprestanda än föregångaren Snapdragon 8cx Gen 2. Detta tack vare fyra kärnor i 3,0 GHz av ARM:s toppresterande arkitektur Cortex-X1 och fyra prestandakärnor Cortex-A78 i 2,4 GHz. Datorn kan utrustas med upp till 32 GB LPDDR4X-primärminne och en högpresterande SSD-enhet på 1 TB över gränssnittet PCI Expres 4.0.

För anslutningar är det en avskalad historia med blott två USB Type-C, ett 3,5 mm-jack för ljud och en SIM-kortsläsare. Det senare är också ett av datorns stora dragplåster då processorn har ett inbyggt 5G-modem, med stöd för frekvensbanden Sub-6 GHz och högpresterande millimeter wave (mmWave).

Lenovo Thinkpad X13S har ett startpris på 1 099 USD, vilket med dagens valutakurs motsvarar cirka 13 000 kronor inklusive moms, och lanseras i maj. Huruvida den första ARM-baserade bärbara datorn för professionellt bruk kommer till Sverige återstår att se.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också