HemNyheterPolitikUSA förbjuder export av Nvidia-kretsar till Kina med omedelbar verkan

USA förbjuder export av Nvidia-kretsar till Kina med omedelbar verkan

Myndigheten SEC skyndar på kinesiskt exportförbud för Nvidia.

Amerikanska myndigheter har strypt export av AI-acceleratorer från Nvidia till Kina, rapporterar BBC. Att hårdare restiktioner var på gång uppdagades så sent som förra veckan, då specifikt AI-hårdvara först kom på tal, för att kort därefter komma att omfatta även scanners för DUV-litografi och reservdelar. Restriktionerna är tänkta att träda i kraft den 16 november, men Nvidia förbjuds sälja aktuella AI-produkter redan nu.

Enligt ett officiellt dokument (PDF) utfärdat av myndigheten Securities and Exchanges Commission (SEC) beläggs beräkningskort baserade på kretsarna A800 och H800 samt L40S med exportförbud. Detta görs med hänvisning till att produkternas prestanda, ”total processing performance”, överskrider de nya striktare tröskelvärdena samtidigt som produkterna är ämnade för datacenterbruk.

BBC noterar att Kina ännu inte specifikt kommenterat att exportförbudet trätt i kraft, men motsatte sig förra veckan hårdare restriktioner. Uttalandet från landets utrikesministerium sade där och då att tilltaget ”bryter mot marknadsekonomiska principer och rättvis konkurrens” – varefter Kina satte hårt mot hårt och begränsade sin grafitexport. Andra kinesiska elektronik- och halvledarrelaterade restriktioner inkluderar sedan tidigare licensbelagd export av metallerna germanium och gallium.

Nvidias kretsar A800 och H800 var specialversioner av AI-beräkningskretsarna A100 respektive H100, som strypts för att uppfylla de exportrestriktioner USA införde under oktober 2022. A100 och H100 utrustas med 80 GB minne av HBM-typ och finns i formaten SXM och PCI Express, medan nykomlingen till svartlistan L40S är en PCI Express-variant med i sammanhanget blygsamma 48 GB GDDR6, sprungen ur den konsumentfokuserade grafikarkitekturen Ada Lovelace.

KällaBBC
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också