HemNyheterPolitikTaiwan väntar fortsatt på undantag från Kina-embargo

Taiwan väntar fortsatt på undantag från Kina-embargo

Taiwanesiska ekonomiministern Wang Mei-hua konstaterar att TSMC:s fortsatta expansion i Kina är upp till USA.

Tidigare i veckan medgavs Sydkorea undantag från att importera amerikansk halvledarteknik till Kina, varefter blickarna istället vändes mot Taiwan. Förhoppningen var att önationen skulle få samma behandling som Sydkorea med ett undantag på obestämd tid – men en långsiktig lösning för landets största bolag, TSMC, lyser fortsatt med sin frånvaro.

Nu uttalar sig Taiwans ekonomiminister Wang Mei-hua i ämnet, där hon medger att landet väntat på ett besked från amerikanskt håll – dock utan att gå så långt som att lobba för samma villkor som SK Hynix och Samsung nyligen beviljades. Värt att notera är också att Wang belyser att TSMC endast fått ett ettårigt undantag från embargot, i strid mot tidigare rapporter.

TSMC has already received a one-year waiver, and now we’ll have to see whether the U.S. government will further loosen the measures […]

Whether it will be the same treatment as Samsung and SK Hynix, it’s up to the announcement from the U.S. government

– Wang Mei-hua, Taiwans ekonomiminister

TSMC:s ursprungliga undantag går ut lördagen den 14 oktober, och Wang säger att bollen helt enkelt ligger i USA:s händer. Hon säger också att ”huruvida det blir på samma villkor som Samsung och SK Hynix är upp till den amerikanska regeringen”. TSMC:s undantag gäller en specifik facilitet, bolagets Fab 16 i Nanjing, där kretsar i 28-nanometersklassen tillverkas.

Somliga analytiker uttryckte i samband med att TSMC tillkännagav expansionen av Fab 16 att anläggningen i framtiden kan komma att framställa mer avancerade chip. Nästa steg i TSMC:s egen produktstege är 22ULP och 22ULL, ultra-low power respektive ultra-low leakage, båda vidareutvecklingar av 28 nanometer. Dessa processer skulle sannolikt hitta kunder bland kinesiska fordonstillverkare, där just fordonsmarknaden är ett fokusområde för kontraktstillverkaren.

Att Fab 16 har ryktats kunna tillverka mer avancerade kretsar än 28 nanometer är i sig inget konstigt – utrustningen och verktygen är så gott som desamma hela vägen ned till 7 nanometer. Relationen Kina–Taiwan gör det dock högst osannolikt att TSMC förlägger allt för avancerad tillverkning på fastlandet, speciellt med kinesiska SMIC:s framgångar i åtanke. SMIC har mer än en gång gjort sig känt för att kopiera TSMC:s processer – en risk TSMC inte lär vilja ta när relationen med USA och CHIPS Act-pengar står på spel.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också