HemNyheterAffärerSamsung satsar på minnesmarknad i fritt fall

Samsung satsar på minnesmarknad i fritt fall

Där konkurrenterna SK Hynix och Micron drar i handbromsen vägrar världens största minnestillverkare ge efter.

Minnesmarknaden är i fritt fall. Intäkterna för primärminne eller DRAM sjönk med hela 30 procent på ett kvartal och lagringsminne i form av NAND med 24 procent, något som kommer till följd av sjunkande efterfrågan och överlager. Som svar på detta och att försöka förhindra ytterligare prisfall drar Micron och SK Hynix ned på både produktion och ambitiösa expansionsplaner.

I minnesvärlden som domineras av tre aktörer är Samsung världsledande och bolaget går emot strömmen. I samtal med investerar berättar bolaget att de inte överväger att ”artificiellt” kapa produktionen av minneskretsar, samt att planerade kapitalinvesteringar ska genomföras som planerat innan prisfallet på minnen och en generell nedgång i halvledarindustrin. Detta trots att Samsung var den som sammantaget tappade mest räknat i intäkter – minus 33,5 procent för DRAM och 28,1 procent för NAND.

Att Samsung kör gasen i botten när andra bromsar känns igen från tidigare historieskeenden. Ett exempel är 2008 när efterfrågan på elektronik sjönk i svallvågorna av finanskrisen, som utlöstes när investmentbanken Lehman Brothers gick omkull. När andra företrädesvis mindre aktörer som svar på detta drog ned på sin produktion fortsatte Samsung, med sina massiva investeringar och höll fast vid produktionstakten.

Resultatet av Samsungs strategi var att de låga minnespriserna hölls nere och att bolaget kunde knipa en stor del av marknaden, där de ett tag ägde cirka 50 procent av minnesmarknaden. En annan konsekvens blev att mindre aktörer inte överlevde, som japanska Elpida Memory som köptes upp av Micron och Tyskland-baserade Qimonda, vars digra patentportfölj såldes av till en myriad olika aktörer i halvledarindustrin.

Idag är minnesmarknaden betydligt mer konsoliderad, där Samsung, SK Hynix och Micron kollektivt innehar 95 procent av marknaden. Dessa följs av Nanya med cirka 2 procent och andra aktörer som ligger en bra bit under 1 procent, och livnär sig på främst specialiserade typer av minnen. Det är således inte lika troligt att Samsung den här gången lyckas försätta andra minnesaktörer i konkurs, däremot kan de potentiellt ta marknadsandelar från framförallt SK Hynix och Micron som båda saktat ned sin produktionstakt. Under tredje kvartalet 2022 hade Samsung en marknadsandel om 40,7 procent inom DRAM och 31,4 procent inom NAND.

Dr. Siyoung Choi, VD på Samsung Foundry, och Mark Liu, styrelseordförande på TSMC

Att Samsung ångar på med sina kapitalinvesteringar har inte enbart att göra med minneskretsar, utan också andra fabriker för kontraktstillverkning av kretsar. Bolaget har högt ställda ambitioner om att ta upp kampen med TSMC som är drygt tre gånger större än Samsung. Fram till 2026 hoppas den sydkoreanska konglomeratet tredubbla sin kundbas från dagens dryga 100 till 300 stycken. För att nå dit storsatsas på att ligga i tillverkningsteknisk framkant, nu senast med 3 nanometer och GAAFET-transistorer, men även på att bygga ut kapaciteten för specialiserade noder.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också