HemNyheterAffärerNyhetsbyrå: "EU:s Taiwan-hållning ett hinder för TSMC i Europa"

Nyhetsbyrå: ”EU:s Taiwan-hållning ett hinder för TSMC i Europa”

Avsaknad av bilaterala handelsavtal sticker i ögonen på taiwanesisk kolumnist – EU-diplomat sätter siffror på unionens handel med önationen.

Taiwan kan komma att förvägra EU fabriker för tillverkning av halvledare om unionen fortsätter hålla sina investeringar i önationen på en miniminivå, enligt en ledarartikel i den statliga nyhetsbyrån CNA (traditionell kinesiska). I grund och botten ifrågasätter CNA ett scenario där TSMC och i förlängningen den taiwanesiska ekonomin etablerar sig i EU, medan unionen i sin tur har minimala diplomatiska band med Taiwan – och går dessutom så långt som att säga att EU-kommissionen vägrat hålla samtal med landet om handel och investeringar.

The EU wants Taiwan to set up chip plants, but for Taiwan there is no need to do so from a corporate perspective. […] If the EU only wants chips from Taiwan but shies away from talking diplomacy, will Taiwan, with its global strategic assets, be this naive?

– Taiwanesiska nyhetsbyrån CNA

Majoriteten av EU:s medlemsstater har diplomatiska band med Kina och har per automatik målat in sig i ett hörn gällande halvledare, med ett par undantag. Nederländerna och ASML ser ut att inom kort införa embargon på export av avancerad litografiutrustning till Kina, samtidigt som leveranser till Taiwan fortsätter. Taiwan har samtidigt öppnat en officiell beskickning i Litauen, som i sin tur får halvledar-know-how och utbildning i utbyte – till Kinas stora förtret.

Medan CNA ställer sig frågan om Taiwan ska vara naiva och låta någon av landets halvledartillverkare etablera sig i EU utan att få någonting i utbyte, noterade Semi14 alldeles nyligen att marknadsläget med rekordinvesteringar i Tyskland helt enkelt kan göra en satsning i unionen ohållbar för TSMC. TSMC:s roll i unionen föreslogs heller inte handla om att leverera avancerade kretsar likt dess projekt i Arizona, utan tillverkning på förhållandevis antika 28 nanometer för fordonsbranschen.

Ledarartikeln kan däremot ses som ett rop på hjälp i ett politiskt perspektiv. Kina gör allt aggressivare anspråk på Taiwan, speciellt sett mot bakgrunden att president Xi Jinping befäst sin makt genom att gå in i sin tredje mandatperiod. Ännu en dimension är att EU-diplomaten Gunnar Wiegand nyligen gick ut och kungjorde att avtal om bilaterala investeringar mellan EU och Taiwan inte är nödvändiga till följd av ett fungerande handelssystem.

Wiegand noterade också under konferensen EU–Taiwan: Partners in a Changing World, att EU-baserade bolag redan investerar mest i Taiwan. Önationen å sin sida är unionens 12:e största handelspartner räknat i importerade varor och tjänster – men att Taiwan står för enbart 2 procent av direktinvesteringar inom EU, enligt Focus Taiwan. Taiwans biträdande utrikesminister Roy Lee ska också ha noterat att ett avtal om bilaterala investeringar parterna emellan har diskuterats i över ett decennium utan direkta framsteg.

TSMC och Taiwans halvledarsektor kan nu mer än någonsin förr ses som en typ av informell diplomati mellan landet och västvärlden då sektorns och TSMC:s framgångar direkt inverkar i landets välstånd. Att TSMC gått med på att etablera anläggningar i USA kan sannolikt tillskrivas landets starka informella band till landet, men även att USA ursprungligen spelat en roll i att halvledarsektorn etablerat sig i Taiwan – samt att betalande kunder finns i Nordamerika.

EU har inget av detta i sin dossier gällande Taiwan, och sannolikt än mindre kunder som är villiga att betala för sig. Trots att förändringens vindar blåser i bilindustrin och att branschen sannolikt lärt sig en läxa eller två om leverantörskedjor inom halvledare under pandemin och den ännu rådande kretsbristen, är branschen inte känd för att kasta pengar på underleverantörer för att få problem lösta.

TSMC, och för den delen Intel, är alltså på jakt efter uppgörelser med EU som täcker stora delar av deras kostnader och garanterar avkastning på investeringarna. Där TSMC länge uppgetts föra samtal med Tyskland kan marknaden ha hunnit rinna ifrån dem, dels till följd av det makroekonomiska läget som slagit hårt mot EU, men också då bolag likt Wolfspeed, Infineon och Globalfoundries investerar stort i Tyskland.

Enligt ett uttalande till Bloomberg utvärderar TSMC fortsatt planer för en etablering i EU – men att inga har beslut fattats.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också