HemNyheterAffärerKioxia väntas ansöka om börsnotering

Kioxia väntas ansöka om börsnotering

Med en minnesmarknad under återhämtning och delägare som blockerar fusionsplaner med Western Digital kan Kioxia istället noteras på Tokyobörsen.

NAND-tillverkaren Kioxia väntas lämna in en preliminär ansökan om börsnotering på Tokyobörsen de kommande dagarna, rapporterar Reuters. Det skulle bana väg för en slutlig ansökan i augusti och en börsnotering i spannet oktober–december, något bolaget väljer att inte kommentera.

Kioxia har i omgångar varit på väg att slås samman med Western Digital, senast ryktena på allvar gjorde sig påminda var så sent som i början av 2024. Där och då uttrycktes förhoppningar om att kunna lösa knutarna med Kioxia-investeraren och delägaren SK Group, där minnestillverkaren SK Hynix ingår, som inte ansåg sig få tillräcklig avkastning på sin investering. Att Kioxia nu av allt att döma är på väg till börsen är ett kvitto på att försöken inte burit frukt.

Även om nyheterna på senare tid handlat om sammanslagningar med Western Digital och på så vis skapa ett bolag med cirka 23 procent av marknaden är det inte första gången Kioxia ryktas vara på väg mot börsen. Så sent som år 2020 övergav bolaget planerna på en börsnotering till följd av det kinesisk-amerikanska handelskriget. Siktet då var ursprungligen inställt på ett marknadsvärde motsvarande cirka 12,7 miljarder USD.

Vilket värde marknaden ser i Kioxia om en börsnotering blir av under 2024 års andra hälft är oklart, men bolaget har likt andra minnestillverkare haft det tufft sedan slutet av 2022. I fallet Kioxia handlar det om fem raka kvartal med förlust innan det det vände till knapp vinst under årets första kvartal. Bolagets senaste räkenskapsår, med slut i mars månad, resulterade i en rörelseförlust om motsvarande närmare 1,6 miljarder

De nya planerna för börsnotering kommer å andra sidan på en NAND-marknad som står inför en ljusning. Kioxia själva noterar att försäljningspriserna under årets första kvartal ökade med cirka 20 procent – och med tanke på att bolaget endast erbjuder NAND-baserade produkter samtidigt som delägaren SK Group blockerar fusionsförsök kan noteringen vara den enda realistiska utvägen.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också