HemNyheterAffärerNAND-tillverkare överväger prishöjningar – överlager till trots

NAND-tillverkare överväger prishöjningar – överlager till trots

Samsung, SK Hynix och YMTC vill försöka gå emot marknaden och höja priserna för NAND-lagringsminne.

Omsättningen för NAND-lagringsminne uppges ha halverats på mindre än ett år, som en direkt följd av betydande överlager och minskad efterfrågan som pressar priserna. Medan botten av allt att döma är nådd för DRAM är så inte fallet för NAND, något ett antal av de stora minnestillverkarna nu uppges söka råda bot på.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Samsung Electronics, SK Hynix och Yangtze Memory Technologies (YMTC) överväger att höja sina listpriser med 3–5 procent. Bakom uppgifterna står källor hos tillverkare av minnesmoduler, det vill säga de som integrerar kretsar till färdiga produkter, som blivit underrättade om att en sådan prisökning för NAND kan vara aktuella från trion.

En prishöjning av NAND-minne skulle gå tvärtemot prognoserna från Trendforce, som nyligen förutspådde att prisfallet under andra kvartalet blir större än väntat. Anledningen till detta är de fortsatt rådande obalanserna i lagerhållningen av minneskretsar som inte mildrats i den mån som väntats. Boven i dramat är att efterfrågan i konsumentled sjunkit som en sten, vilket går att skönja av bland annat AMD:s och Intels rapporter för 2023 års första kvartal.

Huruvida minnestillverkarna kan genomföra sina önskade prishöjningar, när marknadsekonomin talar för det motsatta återstår att se. De skulle samtliga behöva gå en delikat balansgång mellan att försöka stabilisera sina priser och samtidigt behålla sina marknadsandelar. Den här logiken går tvärtemot Samsungs ursprungliga plan som var att investera sig igenom nedgången och ta kortsiktiga förluster, för att komma ut starkare på andra sidan med en större marknadsandel.

Samsung Electronics, SK Hynix och YMTC svarar tillsammans för mer än 50 procent av marknaden, medan Kioxia, Western Digital och Micron står för den resterande delen. Förutom att den förstnämnda trion måste utvärdera om deras kunder är beredda att svälja en prishöjning behöver de sistnämnda tre rimligen sannolikt behöva följa med för att det ska få någon reell effekt, vilket i rådande läge inte ska uteslutas.

Microns kvartalsrapport för Q1 2023 beskrivs av bedömare som en ”katastrof”, då omsättningen gick ned från 7 687 till 4 085 miljoner USD på årsbasis och nettovinsten gick från 2 725 till minus 209 miljoner USD. Kioxia och Western Digital som länge varit i samtal om en sammanslagning har även fått eld under baken för att nå en överenskommelse, någonting som kunde bli mindre brådskande om prisfallet avtog eller i bästa fall vände.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också