HemNyheterHårdvaraMinnespriser upp åtminstone 30 procent på ett halvår

Minnespriser upp åtminstone 30 procent på ett halvår

Efter ett år av prisslakt och kapad produktion väntas 2024 stå för en vändning, där målet för minneskartellen är en vinstmarginal om 40 procent.

I samband med att inflationen skenade och ekonomin vände blev halvledarindustrin, som innan byggt upp sina lager till följd av tidigare hög efterfrågan, hårt ansatt. Värst blev resultatet för minnesmarknaden där priserna på lagring (NAND) och primärminne (DRAM) mer än halverades på ett år. Någonting som gjorde stort avtryck på de finansiella resultaten hos trion i den så kallade ”minneskartellen” – Samsung, SK Hynix och Micron.

Efter kapad minnesproduktion och återfunnet förtroende från marknaden är priserna nu på väg uppåt, efter att ha legat på rekordlåga nivåer räknat i pris per gigabyte (GB). Sydkoreanska ChosunBiz rapporterar att trion under fjärde kvartalet 2023 skruvade upp sina priser på DRAM med 15–16 procent. Vidare spår marknaden ökningar om mer än 10 procent under första kvartalet 2024 och mer lär det bli – målet är att snarast möjligt att nå en vinstmarginal om 40 procent.

Den för minnestillverkarna goda prognosen på DRAM-sidan tillskrivs att bolagens åtgärder med att kapa produktionen fått önskad effekt. Branschkännare gör gällande att efterfrågan på DDR5 nu överstiger tillgången, framförallt på server- och mobilsidan. Huruvida så även är fallet på PC-marknaden framgår inte, men det är ingen högoddsare att målet är att nå samma förhållande mellan tillgång och efterfrågan även här.

Medan DDR5 och mobila derivatet LPDDR5(X) är de senaste teknikerna att användas för primärminne svarar mer än tio år gamla DDR4 fortfarande för mer än hälften av marknaden. Analytiker tror även att det är överlager på minneskretsar på just denna teknik som var den stora boven vad gäller den aldrig tidigare skådade prisslakt minnesmarknaden utsattes för 2023. Men även på DDR4-sidan ska tillverkarna ha börjat nå en lagerbalans, vilket gör att de åter är i en ställning där de inte behöver dumpa priserna för att sälja utan tvärtom kan föra seriösa förhandlingar med köpare.

Marknadens prognoser om en dryg 10-procentig prisökning kan vara i underkant, rapporterar Digitimes med hänvisning till taiwanesiska branschkällor. Enligt uppgifterna ska Samsung och Micron planera för att skruva upp priserna på DRAM rejält med 15–20 procent under första kvartalet. Om detta blir verklighet är det ingen högoddsare att trions tredje aktör, SK Hynix, hakar på med liknande prisjusteringar.

Avslutningsvis väntas prisökningar ske brett över minnesmarknaden under året och på kort sikt bli som mest kännbart på den mobila sidan. Förutom att prisökningar på primärminne för mobila enheter, där LPDDR4(X) och LPDDR5(X) är dominerande tekniker idag, väntas stiga kraftigt under årets första kvartal spås detsamma gälla för NAND.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också