Med kort varsel aviserade Kina i början av juli att de skulle inrätta exportrestriktioner för två av halvindustrins viktigaste metaller – germanium och gallium. Restriktionerna är av allt att döma ett direkt svar på att USA med dess allierade genom att begränsa exporten av verktyg för tillverkning av avancerade chip försöker skjuta Kinas halvledarambitioner i sank. Idag den 1 augusti träder landets exportkontroller mot omvärlden i kraft.
Att Kina skulle göra ett motdrag när import av viktiga verktyg för avancerade halvledare inte tillåts bör inte komma som en överraskning. Gallium och germanium är långtifrån sällsynta metaller, men Kina är trots detta en i världen dominerande spelare som står för 80 respektive 60 procent av produktionen. Anledningen är att väst i hög utsträckning kapitulerat från marknaden, då Kina subventionerat inhemsk industri och slagit ut sina globala konkurrenter – bland annat i USA.
USA är starkt beroende av import från Kina, särskilt när det gäller germanium och gallium. Kina är den främsta globala producenten och exportören av både germanium och gallium och spelar en avgörande roll för att möta den globala efterfrågan. Denna importberoende har nu skapat sårbarheter i försörjningskedjan för USA och EU, vilket innebär att de nu kommande eventuella störningar eller förändringar i handelsrelationerna mellan med Kina kan påverka tillgången och kostnaden för germanium och gallium och is sin tur kritiska komponenter för elektrifieringen av samhället, telekom och militära tillämpningar i USA och EU.
– Jonas Sundqvist, medgrundare och VD, AlixLabs samt Senior Technology Analyst, Techcet
På kort sikt väntas exportkontrollerna inte ha någon effekt, men löses inte knutarna mellan Kina och USA ut är stigande världspriser på gallium och germanium att vänta. Trots att metallerna som sådana är vanliga har väst inte längre kvar sina försörjningskedjor för att återuppta produktion på hemmaplan. Situationen kan även väntas bli värre innan en eventuell deskalering i handelskriget USA–Kina är aktuell.
Det har länge varnats om att omvärlden låtit sig bli beroende av Kina vad gäller just metaller och landet har redan flaggat för att detta bara är början. I sammanhanget talas det då om sällsynta jordartsmetaller (REE), av vilka Kina under 2022 exporterade 210 000 ton – 60 procent av marknaden. USA i sin tur låg med sina 43 000 ton på avlägsen andraplats och i EU saknas helt produktion av sällsynta jordartsmetaller, men depåer finns i bland annat Sverige.