HemNyheterPolitikKinas metallembargo "bara början" för västvärlden

Kinas metallembargo ”bara början” för västvärlden

Före detta vice handelsminister utlovar eskalation så länge landets tekniksektor är under hot.

De nyligen utannonserade exportstoppen på metaller lämpliga för bruk i halvledare är från Kinas sida ”bara början”, meddelar vice ordförande för China Center for International Economic Exchanges, Wei Jianguo enligt Reuters. Tidigare under veckan började landet nämligen ge igen mot amerikanskledda handelsembargon riktade mot den kinesiska halvledarsektorn, där metallerna germanium och gallium blev först ut.

Det kinesiska exportförbudet för gallium och germanium gäller redan från och med den 1 augusti. Landet är ledande inom produktion av båda metallerna, och viceminister Wei beskriver exportförbudet som ”ett hårt och väl genomtänkt slag” mot västvärldens halvledarproduktion. Även tidpunkten för både exportförbud och uttalanden sker vid väl utvalda tidpunkter – i samband med amerikanernas nationaldagsfirande och finansminister Janet Yellens besök till Kina.

If restrictions targeting China’s high-technology sector continue then countermeasures will escalate

– Wei Jianguo, f.d. kinesisk vice handelsminister

Samtidigt som Wei utlovar ”eskalerande motåtgärder så länge restriktioner riktas mot Kinas tekniksektor” bedyrar utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin att tilltagen inte är riktade mot något specifikt land. Därtill meddelar Wang att den kinesiska statens drag är ”rimliga och lagliga”, samtidigt som han påminde publiken vid en pressträff att även EU-länder begränsar exporter av relaterade varor.

Kina ligger sedan tidigare också i luven med Japan, dit landet sedan tidigt 2010-tal inte längre exporterar sällsynta jordartsmetaller. Japan råkar vara en av aktörerna i USA:s handelsembargo, där även Nederländerna och Indien ingår, varför en utvidgning av exportförbuden är långt ifrån otänkbar som ”eskalering” i nästa steg. Samtliga stater har vid olika tillfällen uttryckt att exportrestriktioner riktade mot Kina inte specifikt är riktade mot landet.

Priserna på raffinerat gallium stod sig oförändrat under onsdagen vid 245 USD per kilogram – 6 procent upp på veckobasis och 4 procent upp på årsbasis. Germaniumpriserna lät sig heller inte påverkas av de nya exportförbuden, men har ökat med 4 procent på månadsbasis och 4,6 procent på årsbasis för att nu kosta 1 268 USD per kilo.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också