HemNyheterPolitikJapan subventionerar kretstillverkning mot löften om 10 års inhemsk produktion

Japan subventionerar kretstillverkning mot löften om 10 års inhemsk produktion

Den japanska staten utlovar pengar till utrustning och råvaror i utbyte mot exklusivitet vid kriser.

Den japanska staten har utannonserat ett nytt stödpaket för landets halvledartillverkare, mot att kretstillverkningen behålls inom landet i minst tio år. Fokus för subventionerna är till skillnad från Rapidus planer på 2 nanometer existerande produktion och utrustning för halvledartillverkning, där landet tar upp till en tredjedel av notan – medan råmaterial likt ädelgaser och annan förbrukningsvara subventioneras upp till halva kostnaden.

Initiativet är enligt Nikkei Asia inbakat i en lag som antogs år 2022, där 368,6 miljarder yen, motsvarande knappt 30 miljarder kronor, går till att stimulera den inhemska halvledarbranschen i sin nuvarande form under ett år. Likt EU:s Chips Act tycks fokus ligga på kraftelektronik och mikrokontroller för fordonsindustrin i första hand, med skillnaden att Japans ambitioner om spjutspetstillverkning har en separat fond och bolagsform i Rapidus.

De japanska bolag som önskar tillskansa sig publika medel får dock garantera att bolaget fortsätter med inhemsk produktion under en tioårsperiod. Detta är sannolikt inte en no-brainer för japanska bolag med merparten av sin produktion i önationen likt Renesas, Rohm och Fujitsu, men situationen kan se annorlunda ut för utländska aktörer med faciliteter i Japan, likt Micron och Tower Semiconductor.

De japanska styrmedlena är inte heller enbart begränsade till att säkra inhemska jobb och intäkter, utan också kretsar för landets industri då brist råder. I villkoren som landets handelsministerium presenterat krävs också att bolag som tar hjälp av staten måste prioritera japanska behov och bolag ”i lägen där kretsbrist råder”.

I dagsläget är fordonsbranschen snart sagt ensam om att fortsatt lida halvledarbrister sedan kolossala snedsteg i början av COVID-pandemin, vilka kombinerades med en explosionsartad ökning i efterfrågan för elektrifierade fordon. Allt detta skedde också under sämsta tänkbara tillfälle – i samband med att halvledarbranschen i sin tur väntade sig ett par tuffa år och redan hade skjutit expansionsplaner på framtiden.

Pengasummorna som läggs fram av det japanska handelsministeriet är också i halvledarsammanhang små och riktar sig snarast till bolag med existerande tillverkning än att möjliggöra avancerad tillverkning med astronomiska prislappar. Huruvida de japanska bolagen nappar återstår att se, likaså hur stora pengar den japanska staten lägger fram för kommande år. Klart står att Japan ansluter sig till territorier som värnar om sin halvledartillverkning, likt EU, USA, samt Taiwan.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också