HemNyheterPolitikTaiwan förbereder egen "Chips Act"

Taiwan förbereder egen ”Chips Act”

Skattelättnader för forskning och utveckling föreslås gälla från nyår.

Taiwan, världsledande inom halvledartillverkning, har under torsdagen föreslagit politiska styrmedel för att befästa landets position inom halvledarutveckling. Förslaget kommer från landets ekonomiska ministerium, och medlen som föreslås är lägre skatt för halvledarbolagens divisioner för forskning och utveckling (FoU, eng. R&D).

I praktiken innebär förslaget att 25 procent av kostnaderna för FoU blir avdragsgilla, snarare än dagens 15 procent. Detta ska ses mot bakgrund av bolagets 20-procentiga bolagsskatt. Förslaget är tänkt att träda i kraft vid nyår 2023, men behöver innan dess röstas igenom av önationens politiska maskineri.

For Taiwan, the global situation right now presents a critical moment, so Taiwan must continue to move forward, continue to research and develop.

– Wang Mei-hua, Taiwans ekonomiminister

Ekonomiminister Wang Mei-hua ser de kommande åren som ”kritiska” för halvledarbranschen, och i förlängningen Taiwan, vars ekonomi till stor del står och väger med kretstillverkaren TSMC och dess välmående. Utöver TSMC är önationen också hem till otaliga utvecklingsavdelningar för globala multinationella halvledarbolag, där snart sagt varje tillverkare har någon form av operationer i Taipei eller Hsinchu.

Research and development and advanced technology are extremely important to Taiwan’s competitiveness and business opportunities for the next generation.

– Tien Wu, VD, ASE Technology

Ett av dessa bolag är kretspaketeringsbolaget ASE Technology, som väntat välkomnar det nya politiska initiativet. Bolagets VD Tien Wu säger till Reuters att han anser att forskning och utveckling och avancerad teknik är ”extremt viktig” för Taiwans konkurrenskraft och dess affärsmöjligheter över de kommande decennierna.

Nyheterna kommer efter att EU sjösatt Chips Act och USA sin Chips and Science Act – båda med målet att ”ta hem” kretstillverkningen för att undvika den inbyggda geopolitiska problematiken i att ha en stor del av världens kretstillverkning i Taiwan och Sydkorea. Taiwan har av naturliga skäl inte haft behov av ett liknande program, då bolag likt TSMC, UMC, VIS, Winbond, Powerchip och Mediatek redan har sina högkvarter och majoriteten av utveckling och tillverkning i landet.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också