HemNyheterPolitikIntel, Nvidia och Qualcomm träffar Biden-regeringen om Kina-embargon

Intel, Nvidia och Qualcomm träffar Biden-regeringen om Kina-embargon

Under 2022 svarade Kina för en tredjedel av halvledarmarknaden, menar intresseorganisationen Semiconductor Industry Association.

Genom att förbjuda export av litografiverktyg till Kina vill USA och dess allierade underminera landets förmåga att bygga ut och utveckla sin halvledarindustri. Förutom att förvägra Kina möjligheten att tillverka egna avancerade chip inför USA allt hårdare exportrestriktioner av dessa från västerländska aktörer, och då inte minst kretsar avsedda artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML).

Nu rapporterar Reuters att de amerikanska jättarna Intel, Nvidia och Qualcomm varit i möte med USA:s regering om att förmå denna att inte införa fler embargon. Enligt uppgifterna deltog bland annat USA:s handelsminister Gina Raimondo, Lael Brainard på Nationalekonomiska rådet och Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare, på mötet som inte bekräftats från officiellt håll. Däremot berättar USA:s handelsdepartement att utrikesminister Antony Blinken efter sin visit till Kina varit i samtal med chefer för flera halvledarbolag för att få deras syn på industrin och försörjningskedjor.

”[Blinken sought] to share his perspective on the industry and on supply chain issues, especially after his recent visit to China [and] to hear directly from those companies about how they see supply chain issues, about how they see doing business in China.”

– Matthew Miller, talesperson på USA:s handelsdepartement

Förutom bolagen själva vädjar även Semiconductor Industry Association (SIA), landets största intresseorganisation för halvledare, till Biden-administrationen att inte gå vidare med ytterligare handelsrestriktioner mot Kina. SIA representerar merparten av USA:s största halvledarbolag, likt AMD, Broadcom, Globalfoundries, Intel, Marvell, Micron, Nvidia, Qualcomm och Texas Instruments, med flera.

Att industrin sätter press på USA att ta det piano med Kina tillskrivs i första hand att landet under 2022 svarade för 180 miljarder USA av världens handel av halvledare, vilket enligt SIA var mer än en tredjedel av världens total om 555,9 miljarder USD. Att det är en viktig marknad är tydligt i och med det faktum att Nvidia tagit fram begränsade varianter av sina i huvudsak AI-orienterade beräkningskort A100 och H100, kallade A800 och H800, i syfte att kunna sälja dessa i Kina och samtidigt följa USA:s strikta restriktioner.

Att gå miste om en stor marknad är endast en del i ekvationen för USA:s halvledargiganter. Efter att ha försökt lösa knutarna med USA har Kina börjat svara med egna handelsembargon, där de nyligen i allt väsentligt portat den amerikanska minnesjätten Micron från den inhemska marknaden. Landets konkurrensmyndighet håller även av allt att döma Intels förvärv av Tower Semiconductor gisslan.

Kanske ännu allvarligare är att Kina från den 1 augusti inför exportstopp av gallium och germanium till USA. Händelsevis är dessa metaller viktiga vid tillverkning av halvledare och Kina är en globalt dominerande spelare med om 80 respektive 60 procent av världens produktion. Det har under många år varnats för det faktum att omvärlden aktivt överlåtit produktion av viktiga metaller till Kina och att detta skulle kunna bli ett av landets skarpaste vapen vid ett eventuellt handelskrig. Kina har även gjort klart att fler motåtgärder är att vänta om USA väljer att gå vidare med ytterligare handelsrestriktioner.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också