HemNyheterAffärerInfineon bygger fabrik i Dresden för kraftelektronik

Infineon bygger fabrik i Dresden för kraftelektronik

För att bistå elektrifieringen av Europa ska den "kroniska brist på investeringar" inom kraftledare Infineon talat om byggas bort.

Det var inte många veckor sedan som Infineons VD, Jochen Hanebeck, i en intervju slog fast att det rått en ”kronisk brist på investeringar” inom kraftelektronik. Det är ett problem när samhället ska elektrifieras och då inte minst fordonsbranschen, där EU nyligen bestämde att alla bilar som säljs från 2035 ska vara helt utsläppsfria.

Nu meddelar Infineon att de fått godkänt av tyska tillsynsmyndigheter att inleda arbetet med en ny fabrik till ett värde om fem miljarder euro i Dresden. Likt alla andra aktörer som bygger nytt i EU är Infineon ute efter subventioner signerade EU:s Chips Act, men huruvida de får ta del av den pengapåsen verkar ännu inte vara helt bestämt då ansökan fortfarande pågår.

Att de redan nu kan påbörja byggnationen kommer till följd av att den tyska myndigheten för näringsliv och klimat (BMWK) godkänt en så kallad tidig projektlansering, som gör att Infineon kan påbörja arbetet redan innan eventuella subventioner är spikade. Företaget vill ha EU-subventioner motsvarande cirka en femtedel av fabriken, runt en miljard euro, vilket är betydligt rimligare och mindre girigt än Intel som hoppas på statliga medel motsvarande mer än hälften av sin tilltänkta storsatsning i Magdeburg.

We see structurally growing demand for semiconductors, for example for use in renewable energies, data centers and electro-mobility. By building the 300mm Smart Power Fab in Dresden we are establishing the prerequisites necessary to successfully meet the rising demand for semiconductor solutions.

– Jochen Hanebeck, VD på Infineon

Den framtida fabriken ska primärt tillverka kraftelektronik och analoga- och bildsignalkretsar, vilket är en satsning direkt ämnad att möta dagens och framtidens behov av elektrifiering. När Infineons VD tidigare talade om kronisk brist på investeringar inom kraftelektronik menade han att volymproduktion skett på teknik och produktionslinor som blivit över när bolag gått över till nya processer. När det nu blir tal om en nyinvestering ska tillverkning ske på kiselplattor (eng. wafer) om 300 millimeter, som har en area 125 procent större än de på 200 millimeter som i regel används för tillverkning av den här typen av halvledare.

Med ytterligare en fabrik i mångmiljardklassen råder inga tvivel om att Europa ekonomiska motor med Dresden i spetsen blir centrum för EU:s halvledarindustri. Infineon delar sedan tidigare i staden utrymme med Bosch och Globalfoundries, medan uppgifter gör gällande att även TSMC överväger Dresden för en framtida Europa-etablering.

Byggnationen av Infineons nya fabrik inleds senare under året och ska enligt bolaget skapa runt 1 000 högkvalificerade jobb. Fabriken planeras inleda produktion hösten 2026 och vid full beläggning ska den årligen skapa intäkter motsvarande dess investeringskostnad, det vill säga runt fem miljarder euro.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också