HemNyheterAffärerGartner: Halvledarmarknaden växte 26 procent 2021

Gartner: Halvledarmarknaden växte 26 procent 2021

Halvledarmarknaden gick föga förvånande som tåget år 2021. Det gäller inte minst minnesmarknaden som stod för 27,9 procent av intäkterna.

Den skriande bristen på halvledare har lett till högre priser och det blir tydligt när Gartner släpper sina siffror för 2021. För helåret uppgick intäkterna på halvledare till 595 miljarder USD, motsvarande 5,63 biljoner kronor, en ökning om 26,3 procent jämfört med 2020. Även styrkeförhållandena mellan företagen har ändrats.

Elektronikjättarna Intel och Samsung har under många år turats om i toppskiktet, där Intel år 2019 återtog första platsen när minnesmarknaden gick ned och påverkade Samsung negativt. Ett område som haft stor tillväxt senaste året är just minnesmarknaden, vilket gjorde att Samsungs intäkter för halvledare växte med 28 procent och samtidigt backade Intel med 0,3 procent. Som resultat av detta är Samsung åter i toppen, om än med liten marginal. Tillsammans står Samsung och Intel för en knapp fjärdedel av halvledarmarknaden.

Samsungs imponerande intäktsökning om 28 procent trumfas av flera företag i Gartners topp tio-lista, då inte minst av AMD som klättrat från plats 14 år 2020 till plats 10 år 2021. AMD:s intäkter ökade nämligen med hela 68,6 procent. Ett annat företag som rönt stora framgångar är Mediatek som växte med 60,2 procent, tillräckligt för att bli världens sjunde största företag inom halvledare.

HiSilicon’s revenue declined 81%, from $8.2 billion in 2020 to $1.5 billion in 2021. This was a direct result of the U.S. sanctions against the company and its parent company Huawei. […] This also impacted China’s share of the semiconductor market as it declined from 6.7% share in 2020 to 6.5% in 2021.

Andrew Norwood, undersökningschef på Gartner

Den största förändringen ägde inte rum i topp tio-listan. Huawei är hårt ansatt av USA:s sanktioner och så är även fallet för dotterbolaget Hisilicon, som utvecklar bland annat systemkretsar (SoC) för telefoner, modemchip och serverprocessorer. Som direkt konsekvens av sanktionerna dök Hisilicons intäkter med hela 81 procent år 2021, i siffror räknat en nedgång till 1,5 miljarder USD från 8,2 miljarder USD året innan. Tappet är så betydligt att det påverkade Kinas totala marknadsandel, som 2021 backade till 6,5 procent jämfört mot fjolårets 6,7 procent.

Sett till olika marknadssegment växte bilindustrin med 34,9 procent. Trådlös kommunikation, vilket innefattar alltifrån telefoner till 5G-utbyggnad och Wifi-infrastruktur, hade en tillväxt om 24,6 procent. Antalet 5G-telefoner uppgick till 556 miljoner år 2021, att jämföra med 251 miljoner året innan. Inom infrastruktur gick försäljningen starkt till följd av att många anställda återvänt till kontoret och att företag då såg ett behov av att uppgradera sin infrastruktur.

Nästan oavsett vilken halvledarmarknad det talas om är minneskretsar helt väsentliga, något som återspeglas i att DRAM stod för hela 27,9 procent av halvledarintäkterna 2021. Det är en ökning om 33,2 procent, något som synes i topp tio-listan gynnat minnesjättarna Samsung, SK Hynix och Micron vilka alla såg en stor tillväxtökning under året. Tillväxten på minnessidan tillskriver Gartner i stort inköp för hybridjobb och stark efterfrågan inom servrar.

KällaGartner
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också