HemNyheterPolitikFoxconn kan komma att tillverka kretsar solo i Indien

Foxconn kan komma att tillverka kretsar solo i Indien

Delstaten Gujarat fortsätter samtal med elektroniktillverkaren – medan Vedanta fortsätter på sitt håll.

Sagan om halvledartillverkning i Indien har under sommaren tagit flera svängar, de flesta av dem i fel riktning för landets ambition att bli en aktör på halvledarmarknaden. Tidigare i veckan rapporterades om att landets kanske största satsning, ett samriskbolag mellan elektroniktillverkaren Foxconn dragit sig ur ett projekt med gruv- och mineralbolaget Vedanta värt $19,5 miljarder dollar.

Nu rapporterar Reuters att Foxconn fortsatt är i samtal med den indiska delstaten Gujarat, där bolaget ursprungligen var tänkt att slå ned bopålarna tillsammans med Vedanta. Av Foxconns sändebud till Indien att döma var det inte indisk byråkrati utan snarare Vedanta som var det största hindret, då han under veckan tog till Linkedin och kommenterade ”ibland flyger man högre solo”.

Därtill kommenterade Foxconn tidigare i veckan att ”båda sidor insåg att projektet inte utvecklades snabbt nog”, men också om andra ”utmanande skillnader vi inte kunde enas om”. Huruvida Foxconn kan komma till skott på egen hand i Indien återstår att se, då inga konkreta planer, siffror eller kommentarer om ett eventuellt projekt har kommunicerats – utöver att platsen ska bli premiärminister Narendra Modis hemstat Gujarat.

Since the semiconductor venture will be now parked directly under Vedanta, we see a higher probability that a good portion of the project funding will come from Vedanta

– Kreditinstitutet Creditsight

Förutom Indien är den stora förloraren i sagan istället Vedanta. Det brittisk-indiska mineralkonglomeratet fick under torsdagen sina framtidsutsikter nedtonade av kreditinstitutet Creditsight, som ser risker i att Vedanta nu kommer finansiera en allt större del av den $19,5 miljarder dollar stora kakan på egen hand. Creditsight noterar dock att Vedanta ser ut att kunna finansiera investeringen på egen hand, då den sker över en tidsperiod om 5–10 år.

Huruvida ett mineralkonglomerat lyckas sadla om till halvledartillverkning i Indien återstår att se – precis som om Narendra Modis halvledarplaner i Gujarat har en bättre chans när landet vägrar låta Foxconn vända på klacken.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också