HemNyheterHalvledareFortsatt brist på strömregulatorer

Fortsatt brist på strömregulatorer

Brist på strömregulatorer fortsätter att ställa till det för tillverkare, som med ljus och lykta jagar komponenter.

Bristen på halvledare förknippas ofta med chip som utför beräkningar, men tar många fler skepnader än så. En komponent som under coronapandemin varit en stor bristvara är strömregulatorer (eng. Power Management Integrated Circuit, PMIC), något som skapat huvudbry för mobila enheter från exempelvis telefoner till bärbara datorer.

Medan situationen förbättrats markant väntas det värsta inte vara över förrän tidigt år 2023, vilket med andra ord medför fortsatta utmaningar för tillverkare av produkter. Att problemet består rapporterar branschtidningen Digitimes, som skriver att ODM-aktörer som (Original Design Manufacturer) Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron och Inventic just nu söker med ljus och lykta efter PMIC-kretsar.

Det är få av de stora datormärkena, ofta kallade OEM:er (Original Equipment Manufacturer), som tillverkar egna datorer utan merparten designar och lägger ut tillverkningen på entreprenad hos en ODM. Bland stora OEM-aktörerna som verkar i Sverige återfinns Acer, Apple, Asus, Dell, HP, Huawei, Lenovo.

Utöver PMIC-brist råder fortsatt stora logistikproblem för datortillverkare, som har svårt att nå ut med sina produkter på butikshyllorna. Semi14 har tidigare rapporterat om överfyllda hamnar, vilket gjort att fraktfartyg helt enkelt inte kan lägga till och avlasta containrar med varor. Situationen har beskrivits som så allvarlig att datortillverkarnas ledtider från produktion till butikshyllorna sträcker sig ett helt halvår fram i tiden.

Trängseln i hamnar är ett fortsatt aber för datortillverkare och andra aktörer som försöker frakta varor, men till följd av kriget i Ukraina ska situationen ha lättat något. Detta då leveranser av olja och råmaterial från Ukraina och Ryssland sjunkit drastiskt, vilket lämnat plats för andra fraktfartyg att lägga till. Det betyder dock inte att situationen på är löst på långa vägar utan hundratals skepp väntar dagliga på att lägga till på USA:s öst- och västkust.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också